Надежда Сандолова отрече да е тормозила колеги в Сметната палата на ЕС

  • 30 януари 2013 07:12

  • 1278
  • 0
Надежда Сандолова отрече да е тормозила колеги в Сметната палата на ЕС
©

Трима служители на Сметната палата на ЕС ще съдят институцията, тъй като прикрила случаи на морален тормоз, упражняван от бившата българска представителка в нея Надежда Сандолова, съобщи френският в. "Либерасион".

Това става, тъй като сметната палата реши на 13 декември м.г. да не предаде случая Европейския съд в Люксембург. Седмица по-късно тримата ищци получили писмо от председателя на Европейския съд с мнение, че Сандолова трябва незабавно да бъде освободена от работа. Това обаче не става и тя приключва мандата си в края на годината.

Потърсена от "Труд" за коментар, Сандолова заяви, че става дума "много тривиални случаи на оплакване". Тя подчерта, че с гласуване на 13 декември 2012 г. Европейската сметна палата е приключила случая, като го е обявила за несъстоятелен и той не е предаден на Съда на ЕС, както твърдяха някои медии.

"Аз съм одитор от 17 г. и ако това е всичко, което могат да извадят срещу мен, аз се лаская", подчерта Сандолова.

Левият "Либерасион" пише какви са обвиненията срещу българката, отправени от трима членове на кабинета й. Вследствие на тормоза те изпаднали в дълбока депресия и още се лекували.

Става въпрос за белгиеца Дидие Льобрун, шеф на кабинета на Сандолова от 2007 до 2010 г., белгийката Соня Деверт, нейна секретарка от 2007 до 2011 г. и люксембургската й асистентка Марго Литц, работила за нея 2007-2008 г.

Дюверт бил астматик, а Сандолова - заклет пушач. Тя редовно издишвала дима от цигарите си в лицето му. Секретарката пък се чувствала унизена, защото сънародничката ни я дразнела с обръщението "Сонче - Слонче" и й подарявала дрехи с няколко размера по-малки, за да подчертае, че Соня била пълна. Ако кафето на българката се забавело, отваряла вратата на кабинета си с трясък и викала: "Къде ми е кафето?"

Когато някой документ изчезнел, обвинявала подчинените си в кражба. В случай че човек от екипа отказвал да изпълни поставена му от нея задача, се разгневявала жестоко. Хвалела се, че в България имала куп оръжия, с които можела да убие от 10 метра разстояние. Сандолова ограничавала обедната почивка до 20 минути. Изисквала от екипа си да се храни в кабинета и не пускала Дюверт до тоалетна без придружител - асистента Васил Петков. По време на слушанията по казуса, българката заявила: "Човек или е част от екипа ми, или ми е враг."

Пред "Труд" Сандолова коментира случай преди 2 г. на оплакване от служителка в кабинета й, която освободила. "Тъй като работата в евроинституции дава възможност с подобни оплаквания служителят да излиза в болничен и да не работи с месеци и години, те често се ползват с тази цел", каза тя.

Сандолова потвърди още, че има политически амбиции. Очаква се тя да оглави създадената в края на м.г. дясна партия ДАНО ("Демократична алтернатива за национално обединение"), в която влизат бившите членове на РЗС Димитър Чукарски и Тодор Великов.

Мястото на Сандолова в Сметната палата сега се заема от Илияна Иванова, досегашен евродепутат от ГЕРБ.

Последвайте канала на

Novini.bg
1278 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини