НАП разтури сделки на длъжник, подготвя имотите за продан

  • 29 януари 2013 13:40

  • 1436
  • 0
НАП разтури сделки на длъжник, подготвя имотите за продан
©

При ревизия на строителен предприемач от обхвата на териториалната дирекция варненските данъчни установяват допълнителни данъчни и осигурителни задължения към бюджета в размер на 70 хиляди лева. След връчването на заповед за възлагане на ревизия, строителят побързал да се раздели с два парцела, в единия от които има построена къща с помощни постройки, като продава имотите на друга фирма. По този начин предприемачът е смятал да попречи на данъчните да съберат дължимите налози.

С цел да защитят интересите на държавата и съберат дължимия данък, публичните изпълнители от дирекция "Събиране" при териториалната дирекция са поискали от съда да обяви сделките за недействителни. Сделките са обявени от съда за недействителни по отношение на държавата и имотите на длъжника се подготвят за обявяване на публична продан, пише Varna24. 12 са общо исканията отправени към съда от варненските данъчни за обявяване на извършени сделки от длъжници за недействителни. 7 от тях са новоподадени, а другите пет се разглеждат на различни инстанции от съда.

От НАП Варна напомнят, че според разпоредбите на Данъчно - осигурителния процесуален кодекс, Националната агенция за приходите има право да поиска от съда да обяви за недействителни определени сделки, сключени с цел избягване плащането на дължимите налози. НАП може да поиска разваляне на сделки, дори те да са сключени преди приключването на ревизията, стига имуществото да е продадено или прехвърлено, след като е връчена заповедта за възлагане на ревизия, с която по-късно са установени задълженията.

"Съветваме фирмите да избягват извършването на такива сделки, за да не се стига до налагането на крайни мерки, като разпродажба на имуществото им на търгове. Ако имат временни затруднения, нека потърсят своевременно контакт с публичните изпълнители от териториалната дирекция, за да бъде потърсен начин за тяхното разсрочване", заяви директорът на "Събиране" при НАП Варна Мирослав Нонев.

Последвайте канала на

1436 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини