90% от населените места в Тетевенско имат проблеми с водата

  • 29 януари 2013 12:12

  • 1156
  • 0
90% от населените места в Тетевенско имат проблеми с водата
©

Деветдесет процента от населените места в община Тетевен имат проблеми с водата, съобщи за БТА кметът Милен Милев.

Затова ръководството на общината е предприело мерки чрез кандидатстване по проекти по оперативните програми. По думите на кмета Тетевен е на режим всяко лято, а отпадъчните води отиват направо в реката, без да се пречистват. Водопроводната мрежа е между 40 - 70-годишна и се нуждае от спешна подмяна. "Аз съм поел ангажимента до края на мандата да няма къща без вода и да
няма режим в тази община и ще си изпълня обещанието с или без проекти, защото това е най-важното", казва Милев.

Той допълва, че предстои одобряване на проект за интегриран воден цикъл на Тетевен - първа фаза, на стойност около 60 милиона лева, който обхваща града с изграждането на водопроводи, канализационна система и пречиствателно съоръжение. Във втората фаза е включено едно голямо водохващане в местността "Костина" с подмяна на водопроводната мрежа до града и с изграждане на магистрални водопроводи. Тази фаза ще се реализира през следващия програмен период, когато общината ще кандидатства и по проект по ОП "Околна среда" за село Галата, където живеят над 3000 човека. Проектът е за около 17 милиона лева и включва пречиствателно съоръжение.

В момента се реализират два проекта, свързани с водата в общината. Единият е за над 6,2 милиона лева. По него се предвижда изграждане на 72 процента от канализационната мрежа в село Глогово, както и реконструкция и рехабилитация на 81 на сто от водопроводната мрежа. Другият проект е за село Гложене.

Стойността му е над 5,8 милиона лева.

Последвайте канала на

БТА
1156 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини