Умна чанта помага на образованието в Саудитска Арабия

  • 29 януари 2013 09:06

  • 1421
  • 2
Умна чанта помага на образованието в Саудитска Арабия
©

Създателите й я наричат "умна". Тя тежи килограм и половина и съдържа всички знания, които са необходими на учениците в Саудитска Арабия. Чантата е направена от 32-годишният инженер Халид ал Джабал.

Това не е поредната арабска приказка за вълшебни предмети. Създателят на необичайното пособие в почерпил вдъхновение от слънцето, което в неговата страна грее в изобилие.

Идеята се роди от необходимостта в Саудитска Арабия и в арабските общества като цяло образованието да получи съществен тласък. Държавата дава много пари, но резултатите не отговарят на вложените средства. Затова реших да помогна, като създам умната чанта, разказва Халид ал Джабал.

Как действа тя? - почти като в приказките. В нея е затворен таблет. Батериите му се захранват от соларни панели, пришити към раницата.

Тази умна чанта е част от образователната система. Самата система включва софтуер за учителите, програми за училищната администрация и програми за родителите. Те всички са част от проекта, обясни Халид ал Джабал.

Освен електронния вариант на учебната програма, чантата има и други плюсове.

Вече не се налага родителите да идват в училище, защото те всеки ден получават текущи съобщения. Раницата им казва кога детето влиза и излиза от сградата, какво му е поведението, как се учи... Умната чанта е снабдена дори с паник бутон, който детето може да натисне при опасност, разказа създателят на пособието.

Първият етап от проекта предвижда да бъдат раздадени 500 чанти. Ако ползването им даде добри резултати, програмата ще бъде приложена във всички училища в Саудитска Арабия.

Децата ни наистина страдат от чантите, които тежат по 15-20 кг. Ние сме принудени да ги носим вместо тях, но и за нас те са в тежест. Надяваме се скоро училищата да възприемат идеята за умните чанти, което ще ни помогне много, сподели родител.

Но дори и очакванията да не се оправдаят, предимствата на чантата са безспорни. Със сигурност таблетите в нея със сигурност са заредени, а и на децата не им се налага да мъкнат 20-килограмови чанти. Пълният набор от ученически пособия в Саудитска Арабия досега тежеше точно толкова.

Последвайте канала на

1421 2

Коментари 2

Добави коментар

2013.01.29 | 13:42

2
ТОЯ ПЪК УМНА ЧАНТА ИЗМИСЛИЛ ! НЕ Е ИЗМИСЛИЛ НЯКАКЪВ СОФТУЕР ЗА ПО ЕФИКАСНО ОБИРАНЕ НА БАНКОМАТИ , А ЧАНТА Е ИЗМИСЛИЛ ! АРАБСКА РАБОТА ,НЯМА ДА СТАНАТ ХОРА !

2013.01.29 | 13:42

1
БРАВО

Добави коментар

Водещи новини