Горна Малина: Не винаги гласът народен е глас божи

  • 27 януари 2013 15:18

  • 1391
  • 0
Горна Малина: Не винаги гласът народен е глас божи
©

Дали решението на обществото по важен проблем е неоспоримо? Това се питат жителите на Горна Малина.

В градчето, разположено на 30 километра от София, вече имат опит в правенето на референдуми. Преди две години тук хората се обявиха против намерението в района да се открият кариери, мини и сметища за опасни отпадъци. Но все още съдебни дела, заведени от фирми-инвеститори, тревожат хората дали ще бъде признат за окончателен техният глас, предаде БНТ. С какви надежди и колебания пристъпват днес към урните хората от Горна Малина?

В община Горна Малина вече имат опит с провеждането на референдум. Повечето хора тук вярват, че с гласа си могат да променят бъдещето си. Показват го и данните от местния референдум - близо 73% от имащите право на глас са отишли до урните. Днес обаче някои от хората не са толкова уверени в избора си.

"Аз не съм категорична дали ще гласувам. Бях "за", гласувах и референдумът беше спечелен", споделя Христина Божилова.

"Тука сега, като слушам по телевизията, информациите са различни. Никой нищо не казва точно, всеки гони просто неговия си интерес", смята Стефан.

В кметството също подхождат със съмнение към успеха на днешния национален референдум. Всички тук помнят колко е било трудно да бъде изпълнено изискването в закона, за да бъде допитването признато.

Без промяна се обезсмисля провеждането на референдуми, защото няма как да се достигне такава активност на населението по въпроси, които не дотам се разбират. Мотивацията не е такава, каквато е на изборите. Това е истината, обяви инж. Емил Найденов, кмет на Горна Малина.

Не липсват обаче и твърди привърженици на демокрацията, които са решили да гласуват за втори път днес.

"Икономиката губи от тая работа, ако няма референдуми", каза Димитър. Ангел пък се надява референдумът да бъде успешен, Дстига да е за благото на народа.

"Аз мисля, че като крайна форма за решаване на изключително важни въпроси за развитието на териториите на общините и на страната като цяло мисля, че референдумът е успешен модел за управление", каза кметът.

Оказва се обаче, че не винаги гласът народен е глас божи. В началото на тази година инвеститорът, срещу който хората се борят, решава да оспори решението от референдума пред ВАС.

Последвайте канала на

1391 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини