Кризисен център в Силистра помага на жертви на трафик и насилие

  • 25 януари 2013 17:47

  • 2045
  • 0
Кризисен център в Силистра помага на жертви на трафик и насилие
©

Кризисният център в Силистра за жени, преживели насилие и жертви на трафик, се премести в нова, ремонтирана и обновена сграда.

Средствата за нея са от бюджета на социалното министерство и общината. Само през миналата година в центъра са подслонени 15 жени и 24 деца, жертви на домашно насилие и трафик на хора.

Ани е на 19. Израснала е в дом за изоставени деца. В търсене на голямата любов попаднала в мрежа за проститутки. Същата е съдбата и на 20-годишната Айлин.

„Мен специално ме караха да проституирам извън България, но ми е супер унизително да си лягам с 50 - 60-годишни мъже, които могат да ми бъдат бащи и дядовци”, каза Айлин.

„Тези хора, като избират жертвите си, винаги гледат момичето да е от дом, да е без родители, защото по принцип едно такова момиче се доверява на всеки, лъжат я, както стана в моя случай – "да, много те обичам", "ще живеем заедно", "ще имаме прекрасен живот", всъщност всичко това е театър", споделя Ани.

Подали сигнал в полицията и така попаднали в кризисния център, където получили помощ и подкрепа.

„Най-вече закрила, защита, те ни помагат - и за физически, и за психически проблеми. Всичко, от което имаме нужда, те ни го дават”, обясни Ани.

70 на сто от жените и децата, приютени тук през миналата година, са били жертви на трафик, останалите са жертви на домашен тормоз.

„Трудностите са тогава, когато имаме мънички дечица с майки, които нямат личен лекар. Настанени са, преди това не са лекувани, нуждаят се от медицинска помощ, тогава е по-трудно, а иначе условия тук има”, коментира социалният работник Гинка Колева.

Над 80 на сто от регистрираните случаи на насилие над деца стават в домашна среда, сочи статистиката. В страната има 18 места за временно настаняване на пострадалите, но те не са достатъчни.

Последвайте канала на

2045 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини