Внимание! Има лавинна опасност в планините

  • 25 януари 2013 16:39

  • 764
  • 0
Внимание! Има лавинна опасност в планините
©

За значителна лавинна опасност в планините предупреждават от Планинската спасителна служба.

Движението на туристите трябва да става само по зимните маркировки, заяви началникът на службата в Боровец Петър Терзийски, цитиран от БНР.

Той посъветва хората, които възнамеряват да посетят планините да не надценяват собствените си възможности, да не излизат сами и да се ограничат до по-леки маршрути, съобразявайки се с обстановката.

"Времето тези дни е динамично, очакваме силен снеговалеж събота и неделя. Хората трябва да внимават, да са с топли дрехи, задължително, шапка и ръкавици. Трябва да се внимава, защото лавинната опасност е много сериозна. Направени са необходимите мерки, сложени са мрежи и табели, които предупреждават, но все още има хора, които пренебрегват това. Нека не бъдем мнителни към излизането си в планината, а да се отнасяме сериозно, защото става въпрос за собствения ни живот", коментира Терзийски.

През нощта с умерен и силен вятър от север-североизток ще продължи да нахлува студен въздух, съобщават на НИМХ. Дъждът в Северна България и високите котловинни полета ще премине в сняг. През деня ще се задържи ветровито.

И в Южна България дъждът ще премине в сняг, с изключение на крайните югоизточни райони. В Дунавската равнина ще има виелици. Към края на деня и по Южното Черноморие ще завали сняг, а в Западна България валежите ще спрат.

Значително ще е количеството на валежите през денонощието в южните райони от страната. Минималните температури ще бъдат между минус 4° и 1°, а максималните между минус 3° и 2°, само в крайните югозападни райони до 4-5°. В София минималната температура ще бъде минус 3°, максималната около минус 2°.

Последвайте канала на

Десислава Станева
764 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини