Преведоха 4 млн. лв. за заплати във ВМЗ-Сопот

  • 25 януари 2013 12:47

  • 3666
  • 28
Преведоха 4 млн. лв. за заплати във ВМЗ-Сопот
©

Днес преведохме близо 4 милиона лева за заплати на "ВМЗ" – Сопот. Това заяви министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г на извънреден брифинг в Министерски съвет след срещата си с председателите на синдикатите КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев и на КНСБ Пламен Димитров. Работниците в предприятието днес ще получат всички дължими заплати, включително и тази, която имат да вземат от понеделник, обясни премиерът.

На срещата присъства и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.  Премиерът благодари на синдикатите за състоялата се среща и за възможността за обсъждане на ситуацията в ВМЗ – Сопот.  "Днес преведохме 4 милиона лева за изплащане на заплатите на работниците във ВМЗ-Сопот, като тези пари са получени след приключване на една от сделките. Договорихме се с банките, данъчните ще разблокират сметките и на всеки 30 минути работниците ще могат да си получават парите", обясни премиерът Борисов. Той пожела на работниците приятни почивни дни и отново им се извини за създаденото неудобство, но посочи, че той най-малко има вина за това, което се случва в завода.

Всичко оттук нататък е работа на синдикатите, посочи министър-председателят. По думите му ситуацията във ВМЗ – Сопот е толкова тежка, защото в продължение на 20 години този завод е натрупал над 180 милиона дългове. Синдикатите ми споделиха дори, че през годините цели инсталации са се изнасяли от този завод и виновните затова трябва да бъдат съдени, отбеляза Борисов. Според него правителството е положило много усилия за възстановяване на състоянието на ВМЗ – Сопот, като преди Нова година са преведени над 1 млн. лева, за да може работниците да получат пари преди празниците. Цели 6 млн. лева сме дали за възстановяването на ВМЗ – Сопот през изминалата 2012 година. Ние изрично посочихме, че тези средства са за заплати на работниците, а разбираме, че са купувани суровини. КНСБ дори твърдят, че някой материали са купувани на три пъти по-висока от производствената цена, посочи премиерът.

"Считам, че директорът на "ВМЗ" – Сопот е един слаб директор. Аз не го одобрявам, защото не е моя работа; вече един месец всеки ден да се занимавам с него, и - да - мога днес да кажа, че сме направили всичко възможно хората да си получат заплатите. Премиерът съобщи, че днес са преведени близо 4 млн. лева за заплати на работниците във "ВМЗ" – Сопот, като парите от тях идват изпълнен договор с международен контрагент и това не са пари от бюджета.

При положение, че миналата година сме дали 6 млн. лева и сме казали на директора – „това ще го пазиш за заплати”, ако е вярно това, което ми казват синдикатите, че суровини са се купували на в пъти по-високи цени, прокурорите трябва да повдигнат обвинение на бивши и сегашни директори, които са купували подобни суровини. Извинявам се още веднъж за неудобството на тези хора, но най-малко вина има аз и колегите за ситуацията в този завод, ние сме положили големи усилия. Благодаря на синдикатите и на техните председатели затова, че ги оценяват и се надявам да ги оценят и хората, посочи премиерът Борисов.

Във вторник, 29 януари от 10.30 часа, отново ще се състои среща с министъра на икономиката Делян Добрев, и с експерти, за да се търсят варианти за стабилизирането на състоянието на завода.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3666 28

Коментари 28

Добави коментар
111

2013.01.26 | 11:35

24
Като ви чета коментарите на повечето,сте си заслужили да ви управляват комунисти от сума време и да не плащат заплати,защото,като дойде някой който поне се опитва да прави нещо вие се скъсвате да обиждате и да плюете!Това е една от разликите ни с нормалните страни там,като ти напрят нещо хубаво се казва:благодаря!Вече искам с кеф да се върнат пак Турците и комунистите и да ви довършат,че боклуци,като вас само така ще са доволни!!!!!!

2013.01.27 | 10:09

28
Точно ,не им даваш лош си...дадеш им пак си лош е затова няма оправия...прост народ слаба държава
?

2013.01.27 | 10:09

27
А сега му пратете една газка с лук.
uno

2013.01.25 | 19:13

15
Така-не се плащат заплати и Борисов е виновен.Плащат се и той пак виновен.Не го подкрепям,ама не може да е виновен за всичко.А и не съм съгласен с парите от моите данъци да храня и оръжейниците както го правя с мангалите и безделниците на тая държава.

2013.01.27 | 10:08

26
Не се изплащат заплати ,защото ГЕРБ ги бавят нарочно.Сигурно са ги сложили на лихва за този период и то познайте в коя банка....Сега предизборно ББ излиза и "дава" пари все едно е благодетел,а парите са си на хората и даже ТЕ им трябва да им плащат лихви за забавянето.ГАДОВЕ ГЕРБАДЖИЙСКИ.Хора не им се вярвайте!Това са мутри и продажници,които 20 години не ги искаха в никакви други партии,поради некадьрност и сега им падна да грабят!

2013.01.25 | 19:14

20
Когато предприятието е държавно в виновна държавното управление, тоест гербераста който е главен тъпанар на държавата.
мЪфиоД

2013.01.27 | 10:07

25
Евала на Бойко Борисов . Още един път на власт, една постъпка на място за да си получат гладните хора възнагражденията . Бог да го пази от лоши хора, че и най-доброто да направи пак ще му се изплюят в очите .
само прочел

2013.01.25 | 19:15

23
Нали нашия МАЧО-ПАЛЯЧО трябва да отива на избори !
затвор за Тиквата

2013.01.25 | 19:15

22
Няма ли един истински мъж в тази държава да гръмне тиквата на Тиквата поне с газов пистолет?!

2013.01.25 | 19:14

21
Страхотно уважавам нашите оръжейници от Сопот. Но се чудя как така МС, предреферендумно-изборно им превежда пари за заплати? Нима това не изработени от тях парички - "Днес преведохме 4 милиона лева за изплащане на заплатите на работниците във ВМЗ-Сопот, като тези пари са получени след приключване на една от сделките. Явно техните си парички се използват като поредния ББ-ПИАР...

2013.01.25 | 19:13

18
Синдикатите , кабинетът и депутати изпълняват познатата схема за унищожаване на мощно предприятие.По този начин си отидоха и Кремиковци, и Балкан ,и Плама -списъка е голям.Ей,нямате срам!

2013.01.25 | 19:14

19
еми няма да е толкова мощно щом има дългове 18 милиона може и да е било някога но за 20 години комунистите са го оглозгали тотално за да е сега на това дереже
ВМЗ

2013.01.25 | 19:13

16
Хем те ги привели хем парите са от сделка на ВМЗ и хората са си я изработили . Това не мога да разбера кой дава парите .

2013.01.25 | 19:13

17
Следващите в дългият списък на Винету за унищожение !
Цирк ГЕРБ

2013.01.25 | 19:13

14
А лихва дават ли им?Защото като вземе заем човек и закъснее с вноските му искат в банката,а и за данъците също се начислява лихва,а когато държавата бави дава ли лихва?Държавата изчака ножа да опре в кокала и тогава им плаща,все едно подарък им прави на работниците.И това ако не е наглост селска кое е?!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини