Шефът на ДКЕВР: Не съм запознат с обвиненията на Делян Добрев

  • 25 януари 2013 11:08

  • 894
  • 0
Шефът на ДКЕВР: Не съм запознат с обвиненията на Делян Добрев
© Булфото

Не съм запознат с обвиненията, които министър Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: е отправил към ДКЕВР, заяви пред журналисти председателят на регулатора Ангел Семерджиев.

"Законовият срок за изготвяне на четирите наредби за третия либерализационен пакет от страна на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране е една година и изтича през юли 2013 година.  Законът за третия либерализационен проект беше приет на 17 юли 2012 година следователно според закон наредбите трябва да бъдат готови най-късно през юли тази година. Не знам за каква година говори министър Добрев, след като от приемането на закона са изминали само шест месеца", отбеляза Семерджиев. Той обясни, че точно вчера държавният регулатор е успял да изготви най-трудната от четирите наредби, а именно тази за лицензирането на дейностите в енергетиката, която трябва конкретно да регламентира реда и условията за сертифицирането на операторите.

Припомняме, че вчера Добрев посочи енергийния регулатор като отговорен за това, че Европейската комисия съди България заради закъсняло прилагане на правилата за вътрешния енергиен пазар. "Наказателната процедура е заради неготови наредби на ДКЕВР. Наредбите трябва да бъдат готови в най-кратък срок. В последните три месеца са правени безброй срещи с ДКЕВР, защото беше ясно, че тази процедура ще стигне до този край. Но въпреки безбройните срещи наредбите все още не са готови. Съобщението за внасяне на дело в съда не означава стартиране на съдебна процедура, обикновено отнема между един и два месеца, за да внесе необходимите документи Европейската комисия в съда. Надявам се ДКЕВР тогава да са готови, защото ако не са готови, трябва да отговарят пред цялото общество", каза министър Добрев.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
894 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини