Вече по 5 пъти ще ядат децата в детските градини

  • 12 юли 2011 21:49

  • 1605
  • 2
Вече по 5 пъти ще ядат децата в детските градини
© Булфото

Сега децата се хранят по три пъти на ден.

Правилата на наредбата ще се прилагат и в детски лагери, домове за деца, частни детски градини, частни детски кухни. Досегашният рецептурник, по който се изготвя седмичното меню в детските градини ще бъде променен.

Поне 4 пъти в седмицата децата трябва да приемат зърнен продукт. Във всички тестени и картофени изделия трябва да има малко мазнини, сол и захар. Наредбата ограничава консумацията на белия хляб, сирена с растителни мазнини, пилешко месо с кожа.

Консумацията на колбаси е забранена. Недопустимо ще бъде използването на картофено пюре на прах. Предвижда се храната да
се приготвя чрез варене, печене или на пара. Плодовете ще се нарязват непосредствено преди консумацията им.

Децата трябва да пият слабо минерализирана вода, изворна или трапезна. Соковете трябва да са само натурални. Тортите и шоколадите се ограничават до два пъти седмично.

Контролът върху спазването на наредбата е в правомощията нарайонните здравни инспекции, а в детските градини ще работят
специалисти по хранителни технологии.

Сигнали за нередности ще могат да се подават на горещия телефон на МЗ.

Тревожно е, че 11.7 на сто от българските деца от 3 до 6-годишна възраст са със свръхтегло, а 5.6 на сто - със затлъстяване, посочи д-р Кунчев.

Последвайте канала на

1605 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Valkata

2011.07.13 | 07:19

2
Браво !! Евала !! Стига са тъпчели децата с боклуци! Това е страхотна новина
бай Петко

2011.07.13 | 07:19

1
В нашата селска детска градина таксата е 85 стотинки на ден,какви пет ядения на ден бе Кунчев,кой ще ги плаща,моя дедовия ли?Те и сега ромите не си пускат децата ,че им се вижда скъпо,а на село други деца няма!Ех, Кунчев,то на жълтите павета е едно,ама по селата е мъка,мъка! Преди две години затвориха училището,сега и забавачницата,ех ,Кунчев,Кунчев!

Добави коментар

Водещи новини