Все по-малко се скатават от „Гражданска отговорност”

  • 24 януари 2013 18:48

  • 1210
  • 1
Все по-малко се скатават от „Гражданска отговорност”
©

Нараства броят на сключените застраховки „Гражданска отговорност”.

Обхватът по задължителната застраховка „Гражданска отговорност” /ГО/ към 21 януари е 81,88% от регистрираните автомобили в страната, което е с 10 % повече спрямо декември миналата година. Ръстът до голяма степен се дължи на активната роля на контролните органи на МВР, заяви заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Борислав Богоев. От голямо значение е оптимизирането на обмена на информация със страните-членки на ЕС за регистрацията и пререгистрацията на автомобилите, което ще даде възможност да се осъществява още по-действен контрол в тази насока, допълни той.

Всяка проверка на автомобил на пътя включва проверка на документите, включително и задължителната застраховка „Гражданска отговорност”, каза комисар Антон Антонов, началник отдел „Пътна полиция” при ГДНП.

През 2012 г. от общо 1 055 029 нарушения на ЗДвП, 21 775 са по чл. 100, ал.1, т.3 от ЗДвП и чл.315 от КЗ /липса на застраховка „ГО”/. Данните бяха изнесени на пресконференция с участието на Борислав Богоев - зам.-председател на Комисията за финансов надзор, комисар Антон Антонов - началник отдел „Пътна полиция” при ГД „Национална полиция”, Орлин Пенев – главен секретар на Асоциацията на българските застрахователи и Борислав Михайлов – председател на Гаранционния фонд.

През изминалата година са проведени девет специализирани полицейски операции по плана на TISPOL с различна насоченост, но задължително съдържащи проверка на застраховка „Гражданска отговорност“. Специализирани проверки са извършвани и от „Пътна полиция” към СДВР и ОДМВР. За да се избегне практиката шофьорите да плащат само една вноска по застраховка „Гражданска отговорност“, е изменена Наредба I-45 и е създаден облекчен ред за спиране и пускане в движение на превозни средства, включително и по желание на собственика. При представяне на застраховка „Гражданска отговорност“ и документ за технически преглед автомобилът се пуска в движение. Комисар Антон Антонов припомни, че 5% от приходите на Гаранционния фонд се предоставят на МВР за повишаване безопасността на движение. Той подчерта предимствата на въведения автоматизиран контрол на пътя и допълни, че предстои въвеждането в работата на 260 електронни таблета. Чрез тях екипите на пътна полиция на място ще осъществяват връзка с базата данни на МВР.



 

Последвайте канала на

1210 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Metin Lutfen

2013.01.25 | 05:13

1
moje li da mi kajete 6to sme dlijni da vzemame grajdanska odgovornost (zastrahofka) za kolite ni, tay kato te po nikakvi slu4ei ne ni se vri6tat samo pala6tame pla6tame i tova e i kogato stane proi6testvie nito edna ot zastrahovatelnite kompanii ne ni pomaga s 100% nali4ni pari za remont za kolite ni pak si birkame djoba vmesto da si kupim zastrahofka, po dobre da si dadem parite za remonta na kolite si !!!

Добави коментар

Водещи новини