Купуват за 300 000 лв. таблети на катаджиите

  • 24 януари 2013 15:38

  • 1382
  • 3
Купуват за 300 000 лв. таблети на катаджиите
©

Полицаи с таблети ще дебнат за автомобили без „Гражданска отговорност", за да могат по-бързо да се правят проверките за наличието и валидността на задължителната полица, съобщи шефът на "Пътна полиция" главен комисар Антон Антонов, цитиран от Дарик радио. Той обясни, че ще бъде въведено т.нар. изнесено работно място на пътните полицаи, а таблетът ще има криптирана връзка за проверка на определени данни.

Служителят ще има възможност да въведе номер и веднага с елементарна операция ще получава информация дали автомобилът има „Гражданска отговорност, каза комисар Антонов. Той изрази надежда в близко бъдеще с този таблет да може да се оформят протоколите за пътнотранспортните произшествия и "на момента пътният полицай да може да проверява, когато съставя протокола за лека или тежка катастрофа, дали колата има сключена задължителна застраховка".

За целта КАТ ще получи 260 таблета. Устройствата, заедно със SIM-картите за достъп до интернет струват 300 000 лева. Всяка година по закон МВР получава пет процента от парите, дадени за застраховка "Гражданска отговорност". Това е около 1,2 - 1,3 млн. лева годишно. От 2009 година досега с тези пари купихме нови дрегери за проверка за алкохол, тестове за наркотици, мобилни видеокамери и друга техника, посочи комисар Антонов, цитиран от БТА.

По думите му с въвеждането на таблетите ще могат да се отчитат и проверяват и други показатели, като работния ден на пътния полицай.
С други думи - да премахнем хартията и да влезем подобаващо в 21 век с тези таблети, каза шефът на КАТ.

За да се избегне масовата практика шофьорите да плащат само една или две вноски по „Гражданската отговорност" и да карат автомобила си целогодишно, е въведена нормативна промяна. „Направихме промяна в наредбата, която предвижда, ако гражданинът пожелае, да може да си спре автомобила от движение, респективно да излезе от обхвата на автомобилите, които нямат „Гражданска отговорност", след което когато реши да плати застраховката, да дойде в структурите на Пътна полиция, да си представи валидна застраховка и ще му върнем талона без допълнителни усложнения. Изискването е автомобилът да е технически изправен, което означава да има преминат технически преглед", обясни комисарят.

От Комисията за финансов надзор пък отчетоха, че към 21 януари обхватът на задължителната полица е близо 82%.
Същевременно 99 процента от колите, участвали в ПТП през 2011 и 2012 година, са имали "Гражданска отговорност", каза заместник-председателят на комисията Борислав Богоев, цитиран от "Фокус". Той посочи, че ще бъдат направени проверки на автомобили, които са напуснали страната, дали са сменили регистрационните си номера с такива от новата страна.

Последвайте канала на

Novini.bg
1382 3

Коментари 3

Добави коментар
69

2013.02.05 | 12:26

3
ЕДНОКЛЕТЪЧНО СМНОГОКЛЕТЧНО - ПОЛИЦАЙ С ТАБЛЕТ
rossen4i4o

2013.01.24 | 18:12

2
ами щом ще ни ДЕБНАТ с ; таблети ; които ние сме си платили , защо тогава трябва да мъкнем купища бланки и стикери в автомобилите си ?
Inch Hai

2013.01.24 | 18:12

1
Ще трябват още 600 000лв. да ги обучат как се работи с тях - това е сложна работа за такива хора които знаят само как и къде да скатаят рушвета!

Добави коментар

Водещи новини