Маргарита Попова опростила година затвор на убиец

  • 24 януари 2013 12:49

  • 1253
  • 1
Маргарита Попова опростила година затвор на убиец
©

Двама български граждани са частично помилвани от вицепрезидента Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на с укази от 18 и 21 януари т.г.  Това сочат данни на Комисията по помилването при президента, представени днес при отчитане на дейността на комисията през  изминалата година.

1017 молби за помилване е разгледала Комисията по помилването при президента за изминалата година, сочи още отчета за дейността й. От тях 838 са постъпили след встъпване в длъжност на новия държавен глава, а 179 са заварени. На 844 молби е отказано помилване.

Единият от частично помилваните е 43-годишен мъж, осъден на 12 години затвор за убийството на майката на третото си дете, който е изтърпял почти 7 години от наказанието. Установено е, че престъплението е инцидентно, извършено на афектна основа. Той е помилван с една година от остатъка на наказанието, което е около 3 години.

Другият е 58-годишен, осъден на смърт за извършени тежки престъпления - съвкупност от убийство, средна телесна повреда и изнасилване през 1990 г. През 1999 г. наказанието е заменено с доживотен затвор без право на замяна. Той е престоял в затвора 22 години, от които 18 в изолация при специален режим. С указ на вицепрезидента Попова наказанието му е заменено с доживотен затвор.

Вицепрезидентът Маргарита ПоповаМаргарита Попова Маргарита Стефанова Попова е вицепрезидент на Република България от 2012 г. и бивш министър на посочи, че след като сега се гради и развива политика на правото на помилване, решенията, които се взимат по всеки отделен казус, не трябва да бъдат взети емоционално.

През втората половина на 2012 г. средно по 40 молби на месец са постъпвали в комисията, което приблизително съвпада със средномесечния брой молби при предходните президентски мандати. По всички молби комисията се е произнесла в 14-дневен срок. При 7 молби срокът за разглеждане е удължен от председателя на комисията поради необходимост от допълнително проучване, разглеждането на две от молбите е завършило с предложение за помилване, по две комисията е отказала помилване, а по три работата продължава. По други три молби срокът за докладването им е удължен с по една седмица поради необходимост от проучване на случая на място.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1253 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.01.25 | 22:43

1
е, няма такава глупост - помилван защото "престъплението е инцидентно, извършено на афектна основа"

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини