Изключиха ВМЗ - Сопот от забранителния списък за приватизация

  • 23 януари 2013 14:50

  • 2179
  • 9
Изключиха ВМЗ - Сопот от забранителния списък за приватизация
©

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, които предвиждат изключването на ВМЗ-Сопот от забранителния списък.

„За” гласуваха 76 депутати, „против” – 8, двама се въздържаха. Законопроектът е с вносители Диан Червенкондев и група народни представители.

В мотивите се посочва, че към настоящия момент финансово-икономическото състояние на дружеството е изключително тежко. При обявяване на дружеството в несъстоятелност, е твърде вероятно работниците и служителите изобщо да не получат възнагражденията си, а заводът да бъде разпродаден „на парче“ и да не запази своята цялост. С оглед на това, единствената и бърза възможност е приватизация, но при по-облекчени условия от поставените в приетата вече стратегия, за която стана ясно, че не може да бъде изпълнена. В рамките на действащото законодателство, започването на нова процедура следва да се предхожда от приемане на нова стратегия за приватизация на ВМЗ ЕАД.

Опитът показва, че за реализиране на такава процедура (от разработване и приемане на нова стратегия до избор на купувач) би отнело не по-малко от 8 - 9 месеца – срок, в който дружеството няма възможност да функционира без да трупа нови задължения, вкл. и лихви по вече натрупаните. Поради тази причина, единственият възможен начин за ускоряване на процеса по раздържавяване е изваждането на дружеството от списъка-приложение № 2 към чл. 35а от Закона за приватизация и следприватизационен контрол и незабавно започване на приватизационна процедура по общия ред, предвиден в закона. Новата процедура ще бъде от компетенциите на АПСК, чиито управляващи и контролни органи ще бъдат отговорни за критериите по приватизацията. Новите критерии към купувачите, съответно и следприватизационните ангажименти, ще бъдат съгласувани с Надзорния съвет на АПСК, в който участват представители на парламентарно представените политически сили, се посочва в мотивите на вносителите.
 

Последвайте канала на

Десислава Станева
2179 9

Коментари 9

Добави коментар

2013.01.23 | 20:47

9
Ами гласувайте и да няма граница с турция вашта м.а.м.ка анадолски ибрици

2013.01.23 | 20:47

8
ПРИЧИНАТА Е ЖЕЛАНИЕ ЗА ЛАПАНЕ.

2013.01.23 | 20:46

3
А така, подготвяте го полека - лека, да го вземе някой ваш човек.

2013.01.23 | 20:47

7
Ами вече на всички нас ни е известно, че такава е политиката в България: разруха и фалит, после купуване за жълти стотинки, а хората доволни, че изобщо е купено.
Идиоти

2013.01.23 | 20:47

6
и някакви 100 депутата, ще взимат решение за този завод,толкова им пука на управляващите за хората.Такава държава никъде е няма,като е държавно предприятието нали се борите за закони,а сега им изплатете и заплатите,защото частниците от вас гледат и се учат на тарикатлъци.Дай ни Господи сили да живеем в нашта си държава,че вече не се издържа и ще става една и първо от мангалите ще се почне .......

2013.01.23 | 20:47

5
сега някой приближен на боко/американец/чифут ще го купи

2013.01.23 | 20:47

4
А къде са останалите-до 240???Явно може и със 100....
Тиквоча

2013.01.23 | 20:26

2
България преди 1989 беше икономическа сила на Балканите,развито селско стопанство и то екологично чисто,за 23 години управление на децата на бившите управляващи,България се превърна в аборигенска държава,съвсем скоро ще останем и без ток,последните 2 блока на Козлудуй-2018 си отиват и край с последното що годе технологично производство,тогава и да убием Тиквоча няма да има никаква полза,а завода в Сопот отива по пътя на Кремиковци,ОЦК-Кърджали,Жп-завод,циментовите заводи,завода за олио-Нива-Костинброд-най -големия на Балканите,заводите за текстилната ни промишленост,заводите ни за машиностроене,телевизори,утре ще ни карат хляб от Турция ,а целта на Герб е в България да останат само цигани и герберасти,затова ,дайте да изхвърлим партията на бившите комунисти и комсомолски секретари от власта,не гласувайте и за тяхната майка БСП,производната и България на гражданите,сестра им Синята коалиция,гласувайте за патриотичните партии,иначе ще избият с глад и болести пенсионерите и болните,ще изгонят младите и образовани българи и ще поднесат МАЙКА БЪЛГАРИЯ на тепсия на ислямистка Турция и на циганската сган!!!
Язе

2013.01.23 | 20:21

1
Да беше първото съсипано предприятие пак добре. Ама сценария е все един и същ и както писах още преди месеци - да заповяда "Надин". Жалко за хорицата останали без работа и чакащи си заплатите.

Добави коментар

Водещи новини