Накараха ХИВ вируса да се "бори сам със себе си"

  • 17 януари 2013 10:38

  • 4287
  • 5
Накараха ХИВ вируса да се "бори сам със себе си"
©

Австралийски учен съобщи, че открил начин да обръща вируса ХИВ срещу себе си, което може да се окаже важна стъпка напред в търсенето на лек за СПИН.

Дейвид Херич от Куинслендския институт за медицински изследвания обяви, че модифицирал протеин в ХИВ, който обикновено помага на вируса да се разпространява, в "мощен" инхибитор, предаде сайтът ТаймсЛайв. "Никога не съм виждал нищо такова. Модифицираният протеин върши работа всеки път", твърди Херич.

Ученият вкарал протеина в имунните клетки, в които човешкият имунодефицитен вирус се цели, като по този начин постигнал забавяне на репродукцията след инфекция. Експериментите били проведени в лаборатория, но преди да се стигне до опити с хора, методът ще трябва да бъде тестван върху животни.Екипът му пък посочи, че протеинът забавя вирусната репликация с от осем до десет пъти.

"Ако това изследване продължи по този силен път, но не забравяйте, че имаме още много препятствия, ще имаме в ръцете си лек за СПИН", обобщи ученият. В коментар относно откритието Франк Уегман от Оксфордския университет изтъкна, че лекарството е все още "много далеч от приложение".

Създаването на истинско лекарство е предизвикателно, тъй като изисква въвеждане на специфична информация в гените на хората, които ще лекуваш, обясни експертът.

"Имунните клетки на кръвта са основните жертви на ХИВ. Ако човек иска да получи лек с този протеин, той ще трябва да... накара всяка имунна клетка да го произвежда". А това изисква генна терапия - сложна, рядка, потенциално опасна и много скъпа опция. "Австралийските учени са се справили с проблема частично. Тествали са отчасти (генната терапия), но всъщност не и върху пациенти, върху инфектирани хора. А единствено в лаборатория".

Тази година ще започнат да се провеждат опити с този протеин и върху животни, но изследванията със сигурност ще продължат няколко години. Броят на хората, които са заразени с ХИВ, се е увеличил до 34 млн. през 2011, а през 2010 болните са били 33,5 млн.

Последвайте канала на

Novini.bg
4287 5

Коментари 5

Добави коментар
soso

2013.01.26 | 23:56

5
Мислите ли,че не знаят как да лекуват спин.Четете книги тази болест е създадена,за да се намалява популацията на ротационен принцип.Както и някои изкуствено създадени войни.

2013.01.23 | 14:20

4
Ще излекуваме спина и ще дойде нещо ново, но все пак това е лъч надежда за болните.

2013.01.23 | 14:20

3
Да бе да! Да вкараш модифициран (неспецифичен за организма)протеин, за да се пребори той евентуално с ХИВ (който не знам защо толкова се тръби, про положение че иам редица предавани по полов път заболявания, които са по-страшни)..та това е като да убиеш муха с базука! Никой не може да каже какъв ще бъде дългосрочния ефект от този неспецифичен протеин и по-важното - дали няма да повреди ДНК. Т.е. ефекта от лекартвото може да се предаде по генетичен път и да се види чак в следващите поколения! И на такива им плащат пари за научни изследвания!!! Нямам думи.
и смешно, и тъжно

2013.01.20 | 09:31

2
А какви думи да намеря за онзи, който вместо "прЕносител" пише "прИносител"? Ако знаеше какво е "прИносител", сам щеше да се спука от смях.

2013.01.17 | 21:47

1
Добре казано, терапията е потенциално опасна, защото при мутация изменения протеин ще придобие друг таргет и може ужасно да скъси периода заразяване-летален изход.

Добави коментар

Водещи новини