Сръбският посланик у нас: Не виждам проблем с българите в Димитровград и Босилеград

  • 17 януари 2013 10:15

  • 1135
  • 2
Сръбският посланик у нас: Не виждам проблем с българите в Димитровград и Босилеград
© Булфото

Какво прави Сърбия за намаляването на напрежението, свързано с българското малцинство в Димитровград и Босилеград? На този въпрос отговори в "Преди всички"  по БНР сръбският посланик у нас Александър Църквеняков преди окончателното му отпътуване от България.

"Oткровенно да ви кажа не виждам някакво голямо напрежение. В Сърбия има повече от 25 национални малцинства, които живеят на територията.Те имат своите национални съвети, които се занимават с всички въпроси за културата, образованието, езика им. Трябва да ви кажа, че и България ни признава, че от законово-правната страна нещата са много добре регулирани. Така че не съществуват забележки в тази област, а те идват от представители на българското малцинство, която среща разбиране в страната ви.

Повечето проблеми са свързани с по малкото вложение в областта на образованието, а това е пряко свързано с недостатъчното количество учебници, които сръбската страна трябва да издаде на български език за онези, които имат цялостно образование на своя матерен език. Работи се за решаването на тези въпроси и мисля че българската страна има разбиране. Нещата винаги могат да се поправят в тази област. Но трябва да знаете, че това не са големи проблеми, а неща които могат да се решат в ход и като цяло мисля, че нещата вървят добре", каза Александър Църквеняков.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1135 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
гошо

2013.04.21 | 20:02

2
Юго-посланнико или серВино турист/в никакъв случай не си Превъзходителство/не ни трябват твоите законови-правни регулации.Българите в Западните покрайнини искат да са свободни,а не да са членове на гнусната ви държава. ВЕТО за БЮРМ,ВЕТО за СерВия,ВЕТО за Турция.
малкият Иванчо

2013.04.21 | 20:01

1
Сърбите щели да ни помагат срещу Турция! Сигурно както през 1877-78 г., когато са отказали да помагат, 1885-когато са ни нападнали м гръб, 1913 г., когато същоса ни ударили в гръб. Във всички тези случаи сме били м кофликт с Турция.

Добави коментар

Водещи новини