Алжирската армия обкръжи терористите, взели 41 чужденци за заложници

  • 17 януари 2013 09:37

  • 1289
  • 0
Алжирската армия обкръжи терористите, взели 41 чужденци за заложници
©

Силите за сигурност на Алжир обкръжиха и блокираха днес на разсъмване терористите, които взеха 41 чуждестранни специалисти и около 150 местни работници за заложници в газово находище в Сахара, предаде ИТАР-ТАСС.

Нападението бе извършено вчера сутринта, когато автобус с нощната смяна се връщаше от обекта в Ин Аменас, на границата с Либия, към градчето на газодобивниците. Превземайки автобуса, свързаните с Ал Каида ислямски екстремисти убиха двама специалисти - британец и алжирец и раниха други двама британци и норвежец. Сред заложниците са граждани на девет държави - САЩ, Норвегия, Великобритания, Япония, Франция, Австрия, Ирландия, Филипините и Малайзия.

Находището в Ин Аменас се експлоатира от алжирската държавна петролна компания "Сонатрак" заедно с британската "Бритиш петролиъм" и норвежката "Статойл", като в обслужването на обекта участва и японската компания Джей Джи Си (JGC). Представител на терористите от неизвестната преди алжирска групировка "Подписалите се с кръв" заяви, че петима от заложниците се пазят на самия обект, а останалите - в "комплекса за гости". Той съобщи, че тези сгради са минирани и чужденците ще бъдат убити при евентуален щурм. Междувременно се появиха съобщения, че терористите постепенно освобождават заложниците алжирци.

Алжирските власти отказаха да преговарят с терористите. По данни на вътрешния министър Дахо Улд Каблия нападателите са около 20 души и сред тях има екстремисти, воювали на страната на талибаните в Афганистан. Самите ислямистки бойци твърдят, че техен предводител е един от лидерите на северноафриканския клон на Ал Каида Мохтар Белмохтар.

Терористите поискаха Алжир да отмени разрешението, което даде на Франция да използва въздушното му пространство за операцията в Мали, а също така да пусне от затвора 100 техни сподвижници, осъдени за въоръжена противодържавна дейност.

Последвайте канала на

БТА
1289 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини