ДСБ: Не налагайте на родителите стандартите от циганските махали

  • 17 януари 2013 07:45

  • 1607
  • 2
ДСБ: Не налагайте на родителите стандартите от циганските махали
©

4-годишните няма да ходят на училище, а на детска градина. Родителите не трябва да се притесняват от задължителния характер на забавачките, призова депутатът от ГЕРБ Снежана Дукова.

30 млн. само през тази година са дадени за построяване на детски градини. Частните детски градини ще се финансират с Единния разходен стандарт, затова родителите не трябва да се притесняват, ако детето им не бъде прието в общинска детска градина, каза Дукова. Това е световна практика децата да пращат децата си на детска градини. През 2009 г. Съветът на Европа също подкрепи тази идея, заяви депутатът от ГЕРБ.

Според Веселин Методиев от ДСБ обаче държавата не може да замести семейството. Ако текстовете съдържат задължение за 4-годишните деца да бъдат в забавачката е естествено родителите да кажат, че не желаят задължителното извеждане на децата. Когато преди години имаше подобна дискусия през 1998 г. се предвиждаше 6-годишните задължително да ходят на училище. Затова е необходимо да се даде възможност родителите да изберат и друга форма, каза Методиев. По Конституция е задължително образованието до 16 г. Опитите на държавата да влезе в махалите и да прати децата на училище катастрофира. Да се поставят всички родители под стандартите на циганските махали е недопустимо, категоричен е Методиев.

65% от диагностиката на заболяванията се откриват именно в тази възраст, посочи като аргумент Снежана Дукова. Подобна превенция не може да се осъществи в родителските кооперативи. Едва 2% са родителите, които са против промяната, смята Дукова. Тя отрече идеята си "умните родители" да бъдат освобождавани от задължението да пращат децата си в забавачки на 4 г.

Последвайте канала на

Novini.bg
1607 2

Коментари 2

Добави коментар
123*

2013.01.21 | 10:47

2
Те изборите наближават, продължавайте с Живковиските бисери, които стават задължителни..
XXX

2013.01.21 | 10:47

1
Незнам какво е задължително в Европа. Аз сега живея в Белгия и тук има предучилищно от 2,5 до 6 години, но не е задължително.

Добави коментар

Водещи новини