Първите четирима полярници ще се завърнат на 18 януари

  • 16 януари 2013 20:45

  • 694
  • 0
Първите четирима полярници ще се завърнат на 18 януари
©

Първите четирима полярници - физикът Цветан Андреев,  математикът Владислав Харалампиев, ГИС специалистът Аспарух Камбуров и фотографката Милена Маринчева, ще се завърнат на 18 януари в 15.10 ч. с полет от Мадрид на "Терминал 2" на летището  в София.

Останалите седем заради отменени полети ще останат в Ушуайа докато им се осигурят места по самолетите, съобщиха от Българския антарктически институт, пише БТА.

Вчера след обяд на повече от 11 000 км от България в пристанището на най-южния град Ушуайа са се срещнали две групи български полярници. От испанския кораб "Hesperides" са слезнали 11 човека и са били посрещнати от дванадесетте, отпътували от България на 10 януари.

Освен редовните дейности по разконсервирането и възстановяването на почти напълно затрупаната ни от сняг база, впечатляващо събитие е било посещението на базата от доайенката на испанската антарктическа програма - 78-годишната Доня Хосефина Кастелви, като част от бенефисната и обиколка из Антарктика, заедно с екип на Каталунската телевизия, снимащ филм за нея.

Доня Кастелви, оказала безценна поддръжка в първите стъпки  на България на ледения континент, е останала приятно изненадана от разрасналата се българска база и е изразила задоволството си, че делото й не е останало напразно. Тя е била придружена от  Президента на SCAR - световната организация, координираща научната дейност в Антарктика, Херонимо Лопес Мартинес. Той е споделил, че независимо от скромната база, България е равностоен и достоен партньор в изучаването на Антарктика и научната продукция на нашите учени не отстъпва на тези на далеч по-богати държави.

По-късно, след 15-часов преход с автобус от Пунта Аренас на о-в Огнена земя към празнуващите срещата са се присъединили
достигналите Южния полюс проф. Христо Пимпирев и монголския професор Лхамсурен Дугержав.

Днес те и останалите 12 души ще отплават с "Hesperides" за базата ни "Св. Кл. Охридски" на о-в Ливингстън.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
694 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини