Бившата директорка на ЕБВР за Русия поискала $1,4 млн. подкуп

  • 16 януари 2013 18:46

  • 859
  • 0
Бившата директорка на ЕБВР за Русия поискала $1,4 млн. подкуп
©

Бившият директор за Русия на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Елена Котова бе обвинена в намерение за взимане на подкуп, съобщиха световните агенции. Подозренията за корупция на високия пост може да хвърлят сянка върху цялата кредитна институция, пише "Капитал".

Елена Котова е обвинена в искане на 1.4 милиона долара от представител на канадска петролна компания в замяна на одобрение на голям кредит. Обвиненията са повдигнати две години след като Котова е напуснала поста си в ЕБВР.

Още през 2010 г. Котова попадна в центъра на корупционен скандал, припомня в. "Комерсант." Работейки в Лондон, тя напуска позицията си в ЕБВР, губи имунитета си и срещу нея започва разследване от Скотланд ярд. Тогава бившият руски гражданин Сергей Черников, който сега има канадски паспорт, се обръща с оплакване към службата за вътрешна сигурност на ЕБВР. Според него от компанията му CanBaikal Resources, която разработва нефтени находища в Ханти-Мансийския автономен окръг в Русия, е поискан подкуп от ЕБВР в замяна на получаване на кредит.

Премиерът на Русия към този момент Владимир Путин отзовава Елена Котова от Лондон и сваля имунитета й, а след това я освобождава от позицията на директор за Русия на ЕБВР.

Според руското следствие Котова е водила преговори с Черников от август 2009 до юли 2010 г. Посредник в тях е бил Игор Лебедев, който е бивш старши вицепрезидент в контролираната от руската държава банка ВТБ. Там също така е работила и Котова до 2005 г., след което заминава за ЕБВР. "Те са планирали да получат пари в замяна на одобрение на кредит за 95 милиона долара за чужда компания", пише в заявление на руското вътрешно министерство. 58-годишната Котова от своя страна отхвърля обвиненията. През 2011 г. срещу нея е започнало вътрешно разследване в ЕБВР в опит тя да бъде отстранена от надпреварата за вицепрезидентския пост във финансовата институция, твърди адвокатът й Сергей Мирзоев.

От ЕБВР твърдят, че тази ситуация е безпрецедентна. "За първи път лишихме от имунитет представител на страна участничка и смятаме, че постъпихме правилно", пише в заявление на институцията до руския в. "Комерсант". Освен това в банката отбелязват, че за даване на кредит е необходимо съгласието на 20 души от 24-членния борд на директорите, което не е било по силите на Котова. Агенция Reuters посочва обаче, че тя е представлявала интерeсите не само на Русия, но и на Беларус и Таджикистан, което я поставя в позиция да влияе на решенията на директорите.
 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
859 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини