90 бедни благоевградчани ще получат топъл обяд

  • 16 януари 2013 18:42

  • 838
  • 0
90 бедни благоевградчани ще получат топъл обяд
© Булфото

90 нуждаещи се граждани могат да получават ежедневно топла храна в Благоевград чрез услугата „Обществена трапезария”. Това каза главният експерт "Социална политика" в община Благоевград Мила Соколова пред журналисти.

"Социалната услуга е насочена към хора в затруднения, които по различни причини не са в състояние да осигурят прехраната си към дадения момент”, посочи тя. Соколова обясни, че има хора без никакви доходи или такива, чийто единствен доход са социалните помощи, получавани по реда и условията на чл. 9 от Правилника за прилагане на закона за социално подпомагане. „Има и пенсионери, които са самотноживеещи и получават минимални пенсии за инвалидност – доходи, с които им е абсолютно невъзможно да осигурят прехраната си. Чрез тази услуга може да се предостави храна и на скитащи, и бездомни хора”, добави Соколова. Тя уточни, че те имат право веднъж на ден да получават топла храна между 11.00 и 14.00 часа, като менюто включва супа, основно ястие и хляб.

„Трапезарията работи от 1 октомври миналата година, а капацитетът на кухнята е 90 души. Продължителността на периода, в който хората ще могат да се възползват от услугата, е различен и зависи от конкретния случай”, допълни експертът. Соколова каза още, че целта на услугата „Обществена трапезария”, а и на другите социални услуги е да подкрепи хората в периода, в който те имат нужда от тази помощ, но не с идея това да бъде трайното разрешение на проблема и да я използват години наред. „Целта е да се научат да се справят сами по-нататък”, категорична бе тя.

Последвайте канала на

838 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини