Британски министри се изпокараха заради българи и румънци

  • 14 януари 2013 07:24

  • 1072
  • 0
Британски министри се изпокараха заради българи и румънци
©

Министрите трябва да изяснят колко българи и румънци ще пристигнат във Великобритания, когато ограниченията отпаднат, настояха консерватори от британския парламент, пише вестник “Сън”.

Министърът на регионалното развитие на Великобритания Ерик Пикълс разкри вчера, че правителството разполага с прогнозни данни, но отказа да ги оповести. Попитан дали министрите са се опитали да направят оценка, той каза „На мен ми бяха дадени данни, аз не съм убеден в данните и докато не бъда убеден няма да ги цитирам”.

Помощник на Пикълс каза, че той е имал предвид оценка на вътрешното министерство. Но от Министерството на вътрешните работи на Великобритания настояват, че те не са правили такава и смятат, че данните трябва да идват от министерството на регионалното развитие.

„Двама британски министри влязоха в спор заради прогнозите за броя на имигрантите, които ще дойдат в страната от България и Румъния”, пише пък "Гардиън". Източници от британското министерство на вътрешните работи се разграничиха от изказването на Пикълс с мотива, че то е било основано на прогнози за жилищните нужди на имигрантите от Румъния и България, направени от неговото собствено министерство. Източници от министерството на регионалното развитие обаче увериха, че Ерик Пикълс се е позовал на имиграционна статистика, предоставена именно от вътрешното министерство и която той нееднократно бил поставил под въпрос.

Спорът между двете британски министерства избухна след участие на Пикълс в предаване на Би Би Си, посветено на предстоящото през януари догодина вдигане на ограниченията за установяване във Великобритания на българи и румънци.

„Един евентуален наплив на румънци и българи във Великобритания ще изостри още повече недостига на жилища в страната”, предупреди Пикълс, цитиран от "Файненшъл таймс".

Лейбъристкото правителство наложи през 2005 г. временни ограничения на имиграцията от България и Румъния, но тяхното действие изтича през декември и съгласно европейското законодателство не може да бъде продължено.

Последвайте канала на

Novini.bg
1072 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини