Московски: БДЖ има 750 милиона лева задължения

  • 13 януари 2013 11:17

  • 1041
  • 0
Московски: БДЖ има 750 милиона лева задължения
©

Решението за поскъпването на билетите на БДЖ все още не взето. Предстоящата седмица ще се види.

Това заяви министър Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета пред БНР. Това не е някакво самоцелно решение, когато има увеличаване цената на билетите първо трябва да е сериозно аргументирана, да има необходимите доводи – предлага се от БДЖ и се утвърждава от няколко експертни дирекции в нашето министерство. Като за конкретния случай основна роля играят увеличаването на инфраструктурните такси, както и увеличаването на акциза на дизела, допълни той.

По думи на министъра увеличението ще е около 5%. Може би 5,2 или 5,1 процент, нека експертите да изчислят. Има специална методология, която е с математически формули, които всъщност правят точните изчисления, но средно претеглено е 5% увеличението, изчисли той. Въпреки това, имайте предвид, че железопътният транспорт остава най-евтиният. 5% в реално изражение изчислено, в която и дестинация да вземете не представлява никакъв проблем. За пример министърът посочи дестинацията София-Перник, където увеличението ще бъде 0,10 лева.

Ивайло МосковскиИвайло МосковскиИвайло Московски е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в кабинета коментира и приватизацията на „Товарни превози”, като категорично подчерта, че това е задължителното условие да оцелее БДЖ. Той добави, че задълженията на дружеството са за 750 милиона лева.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1041 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини