Природозащитници: Законовите промени за опазването на дюните влошават защитата им

  • 09 януари 2013 16:57

  • 524
  • 0
Природозащитници: Законовите промени за опазването на дюните влошават защитата им
©

Подготвените от три министерства законодателни промени след скандала с дюните в Несебър съвсем не разрешават проблема и на практика не отразяват предложенията на природозащитните организации. Това е становището на експертите на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България".

Според тях - най-скандално е предложението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). То влошава защитата на дюните, като приема, че е възможно да има дюни и в зона "Б" по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Това ще създаде противоречие в закона, който сега казва императивно, че всички дюни са само в зона "А", без значение дали са на до 100 метра от морето или на повече.

МРРБ са приели единствено предложението на природозащитниците за публикуване на проектите за Общи устройствени планове (ОУП), а не само на вече одобрените ОУП. Не са приети предложенията за обжалваемост на ОУП, за прозрачност и обжалваемост на Подробен устройствен план (ПУП), както и на строителните разрешения.

Според МРРБ, само когато имотът е в защитена зона и защитена територия, заинтересованите лица ще могат да обжалват само ПУП, но не и строителното разрешение. Всички други случаи на екологичен проблем са извън кръга за обжалване.

В предложенията на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) пък не се предлага спиране на продажбата на държавни гори в Натура 2000, заявяват експертите.

В предложенията на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) също има скандално отстъпление от защитата на дюните по настоящия ЗУЧК. С предложенията си то допуска възможност в закона дюните да бъдат общинска собственост. Към момента има императивна правна норма в ЗУЧК, че те са публична държавна собственост. Вместо да се ангажират с мерки за прилагане на закона, който действа от четири години, МОСВ също като МРРБ явно иска да отслаби защитата върху дюните и да ги даде в ръцете на корумпирани общини.

Последвайте канала на

524 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини