Стотици опити за телефонни измами в Стралджа само за няколко дни

  • 09 януари 2013 12:11

  • 679
  • 0
Стотици опити за телефонни измами в Стралджа само за няколко дни
©

Стотици опити за телефонни измами са направени през изминалите няколко дни на територията на община Стралджа, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Ямбол.

Болшинството от потенциалните жертви отказали за преговарят с измамниците и сигнализирали полицейските инспектори от РУ “Полиция”- Стралджа за случаите, тъй като са информирани за използваните сценарии. Но вечерта на 7 януари, за времето от 20.45 ч. до 22.00 ч., жертва на измама станала 80-годишна жителка на с. Богорово. Тя е въвлечена в заблуждение по една от най-популярните схеми – спешна операция за поставяне на златни пирони. В случая като пострадал от тежка катастрофа е представен синът й. Под предлог за постоянна връзка с медиците телефонът е задържан отворен. Пред дома си възрастната жена предала на непознат мъж 900 лева, които уж щели да бъдат доставени в болницата с хеликоптер. По-късно разбрала че е измамена и потърсила помощ. По случая в РУ “Полиция” - Стралджа е образувано за извършено престъпление по чл.209, ал.1 от НК.

От полицията призовават хората да не се доверяват на “сляпо”, при подобни случаи незабавно да потърсят връзка с близките си и да уведомят полицейските служби на тел. 112. Един телефонен разговор няма да забави помощта, но може да ви предпази от измама. Измамниците са изключително дръзки, находчиви и комбинативни. Те използват различни сценарии, като се представят за близки, роднини, лекари, прокурори и за полицейски служители. Подбират жертвите си главно сред хората от третата възраст, като разчитат на тяхната наивност, доброта и отзивчивост.

Последвайте канала на

679 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини