Сраженията в Сирия пречат на помощите да стигнат до нуждаещите се

  • 09 януари 2013 07:56

  • 449
  • 0
Сраженията в Сирия пречат на помощите да стигнат до нуждаещите се
©

ООН предупреди, че не е успяла да достави храни до един милион гладни и отчаяни сирийци, заради растящото насилие в страната и липсата на гориво.

Световната продоволствена програма (СПП) на ООН съобщи, че близо 2.5 млн. души – повечето от които напуснали родните си места, заради сраженията – се нуждаят от спешна хуманитарна помощ. Но СПП е успяла да достигне до само 1.5 млн. души, тъй като ситуацията там се влошава, пише вестник "Гардиън".

„Нуждите от храни в Сирия растат”, предупреждава Елизабет Брайс, говорител на Световната продоволствена програма. Изключително трудно е „да се достигне до най-засегнатите места”, след почти две години непрестанни сражения, катаклизми и гражданска война, казва тя.

Световната продоволствена програма е използвала Сирийския червен полумесец и няколко местни неправителствени организации за доставянето на храни вътре в страната. Но тези усилия се оказали затруднени от „липсата на капацитет”, както и от разрастващото се насилие между правителството и бунтовниците.

Последвайте канала на

Весела Найденова
449 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини