Парламентът в Кувейт прие спорния изборен закон

  • 08 януари 2013 19:59

  • 636
  • 0
Парламентът в Кувейт прие спорния изборен закон
©

Парламентът на Кувейт одобри с огромно мнозинство днес оспорвания изборен закон, заради който опозицията бойкотира предсрочните парламентарни избори на 1 декември, предаде АФП.

Парламентът се състои от 50 избрани депутати и 15 членове на правителството. С 49 гласа бе приет указът, обнародван от емира шейх Сабах ас Сабах през октомври 2012 г. за промени в изборния закон след разпускането на предишния парламент. По силата на конституцията емирът може да обнародва укази при извънредни ситуации, когато парламентът е разпуснат или е във ваканция. Но за да придобият законна сила, декретите след това трябва да бъдат приети от парламента, посочва АФП.

Промените в изборния закон предвиждат гласоподавателят да може да избира само един кандидат. Досега той можеше да избира до четирима кандидати. Ислямистите, либералите и националистите от опозицията бойкотираха изборите, защото според тях промените насърчават купуването на гласове. Те обвиняват властта, че по такъв начин манипулира резултатите, за да си гарантира избиране на послушен парламент, добавя АФП.

От средата на 2006 г. Кувейт постоянно е разтърсван от политически кризи. Оттогава в богатото на петрол емирство се смениха девет правителства, а парламентът бе разпускан шест пъти.

Последвайте канала на

БТА
636 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини