Гроб от римската епоха откриха в Пауталия

  • 04 януари 2013 17:26

  • 911
  • 0
Гроб от римската епоха откриха в Пауталия
©

В края на миналата година, при спасителни проучвания в района на Професионалната гимназия по селско стопанство "Св. Климент Охридски" в Кюстендил, кюстендилски археолози са разкрили гроб от римската епоха. Това съобщи за БТА археологът Лидия Стайкова-Александрова от Регионалния исторически музей в Кюстендил.

Обектът попада в терена на източния некропол на някогашна Пауталия, сега Кюстендил. През 1967 г. в двора на училището е била разкрита тракийска кола с бронзови украси с изображения на Херакъл, Дионис и Стримон, датирана в периода 2-3 в., посочи Лидия Стайкова. Находката тогава дала богата информация за бронзопроизводството в Пауталия.

Резултатите от новите разкрития имат важно значение за проучванията на източния некропол на Пауталия, посочи археологът.

Установено е било, че гробните съоръжения се намират на дълбочина около 2 м под съвременното ниво на терена. За първи път в градските некрополи на Пауталия се разкрива стъпаловидна гробна яма с кремация, допълни Лидия Стайкова-Александрова, която е ръководила проучванията.

Последвайте канала на

БТА
911 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини