Австралия плаши със затвор своите граждани, които се сражават в Сирия

  • 04 януари 2013 09:50

  • 1121
  • 0
Австралия плаши със затвор своите граждани, които се сражават в Сирия
©

Австралия предупреди днес гражданите си, участващи в боевете в Сирия, че рискуват присъди от 20 години затвор, предаде АФП, като припомни съобщенията за австралиец, загинал в неделя в сирийската гражданска война.

Говорителят на външното министерство Боб Кар заяви, че правителството има данни за над 100 австралийци, участвали в конфликта от 2011 г. насам, но не разполага с "доказателства", че още са замесени в него. Закон от 1978 г. забранява на австралийските граждани да заминават за чужда страна с намерението да се включат в бойни действия, напомни той. "Предвиденото наказание е 20 години затвор. Който набира в Австралия бойци, за да се сражават в чужбина, рискува да получи седем", предупреди говорителят.

Предполага се, че в Сирия са убити най-малко трима австралийци. Последният засега, известен с прякора Абу ал Уалид ал Аустрали, е бил убит в неделя при атака на въстаниците срещу важната военна база "Уади дейф" в Северозападна Сирия, сочат данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Австралийското правителство открито заклейми сирийския режим заради жертвите по време на конфликта, настоя за оттегляне на президента Башар Асад и експулсира редица сирийски дипломати, напомня АФП.

Последвайте канала на

БТА
1121 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини