Школата със звезди като на хотелите

  • 03 януари 2013 06:40

  • 1042
  • 4
Школата със звезди като на хотелите
©

Училищата ще могат да получават допълнителни пари, ако учениците им отбележат напредък в успеха си на матури и външни оценявания. Системата ще заработи с влизането в сила на новия просветен закон, когато национален инспекторат ще започне да оценява школата, разказа просветният зам.-министър Милена Дамянова.

Дори ако като цяло успехът на учениците не е висок, но са отбелязали скок в сравнение с предишна година, те имат възможност да получат допълнителни пари. При това ще могат сами да решават за какво да ги изразходват - дали за бонуси на учителите или за подобряване на материалната база. По този начин ще се поощряват например школа с по-нисък успех, които по някакъв начин са успели да мотивират децата да залегнат над учебниците. Ще се гледат обаче и други фактори - резултатите от цялостното инспектиране на училището, взети ли са мерки за намаляване на отсъствията, и едва тогава ще се присъжда бонусът. Школата пък, в които оценките падат, ще получават пари целево за отстраняване на недостатъците. С тях те ще могат да въведат допълнителни часове, летни занимални и всякакви други методи за повишаване на успеха.

Всичко това ще бъде част от нова система за атестация, при която школата ще получават звезди подобно на хотелите. Все още не е сигурно по каква скала училищата ще получават оценките си, но засега сме се обединили около това да бъде петстепенна, каза Милена Дамянова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1042 4

Коментари 4

Добави коментар
Plamen

2013.01.15 | 08:07

4
За пореден път РЕФОРМА налагана от хора, които знаят как, могат, и ще го оправят образованието. Без да са влезли в училище, след като са излезли за винаги от него:)
Решение на кукувци

2013.01.14 | 16:49

3
Ами, то от всяко дърво свирка не става! Даскалите да не са магьосници! И понеже показаха хъс на последната стачка, ха, ви сега политика на разделяй и владей. Давай да ги мачкаме и наказваме. Еми, на интелигентните учители ще им писне от простотии и ще си хванат пътя.
/?

2013.01.14 | 16:48

2
Леле мале така ще цъфнат и ще вържат.Ще има надпревара за звезди .УЧениците ще са винаги с високи оценки.
Решение на малоумен

2013.01.14 | 16:48

1
Децата пак ще са си неграмотни, но ще учителите ще имат финансова изгода да пишат по-високи оценки. Интеграцията на малцинствата постепенно набира сила.

Добави коментар

Водещи новини