Учат студентите да стрелят с калашници

  • 03 януари 2013 06:40

  • 2058
  • 1
Учат студентите да стрелят с калашници
©

Студентите ще трупат армейски умения, включително по стрелба с автомат. Изявилите желание да преминат военно обучение задължително ще трябва да грабнат в ръцете калашник. Това предвижда проектонаредба за военната подготовка, изготвена от МО в допълнение на текстовете в закона за резерва на въоръжените сили, с които бе върнато армейското обучение в училищата и вузовете, пише Монитор.

За учениците то ще е само теоретично, но ще е задължително и ще е по 5 часа в 9-и и 10-и клас. Униформените под пагон ще учат децата как се действа в условия на война, как да се включват в спасителни акции, как да реагират при терористичен акт или ако се натъкнат на невзривен снаряд. В 10-и клас се планира и изучаване на история на родната армия, на спецификата на снаряженията и екипировките в различните видове войски, на задачите на мисиите ни зад граница и на резерва, както и на начините за постъпване във военните редици.

Кандидат-висшистите, които изявят интерес към армейското обучение, освен теоретични ще трупат и практически умения, участвайки във военни учения. Ще се организират и военни лагери през ваканциите, уточниха от МО. Армейци ще обикалят из университетите в страната, за да разясняват ползата от военната подготовка. Целта на рекламната кампания ще бъде колкото може повече студенти да склонят да сложат военна екипировка.

Началната подготовка ще трае до 90 академични часа, а специализираната поне още толкова. Ще се наблегне на обучението по строева и тактическа подготовка, стрелба с оръжие, разузнавателни мероприятия, боравене със свързочна техника. Армията ще подготвя студентите за действия по ограничаване на зарази и за адекватна реакция при ядрено замърсяване. Досущ като холивудската звезда Силвестър Сталоун кандидат-висшистите ще влизат в ролята на Рамбо, за да могат да оцеляват в трудни условия, предвижда още проектонаредбата.

Към дипломите висшистите ще получават тапия за преминато военно обучение. Така те ще бъдат зачислявани на отчет като запасняци и ще получават военно звание. Армията няма да има право да им праща повиквателни в мирно време. МО ще трябва да осигури преподаватели за курсовете и да поеме финансирането на военното обучение както в училищата, така и във вузовете.

Последвайте канала на

Novini.bg
2058 1

Коментари 1

Добави коментар
ОДОБРЯВАМ

2013.04.24 | 08:59

1
Одобрявам!!!

Добави коментар

Водещи новини