Една трета от бебетата на 2012 г. са се родили чрез секцио

  • 01 януари 2013 20:25

  • 2521
  • 1
Една трета от бебетата на 2012 г. са се родили чрез секцио
©

Година след старта на Националния електронен регистър на ражданията са вписани близо 63 хиляди раждания. Ако данните са коректни, това означава, че са родени с около 10 хиляди бебета по-малко през изминалата година.

Данните не са окончателни обаче. Като за първа година цифрите трябва да се сравнят с данните от Националната статистика и общините, за да е сигурно, че лечебните заведения са вписвали информацията коректно, уточни БТВ.

Очаквано, най-много бебета са се родили в столицата - една четвърт от всички вписани са в София. Най-малко раждания има в Габрово - за цялата област по-малко от 500.

Една трета от бебетата са се родили чрез цезарови сечения. 650 деца са дошли на бял свят благодарение на асистирана репродукция, близнаците са близо 1000. Недоносените около 6 000. Тези данни не се различават съществено през последните години.

Йосиф е първото и единственото за сега бебе, проклакало в първия ден на годината в Шейново.

„Съвсем добре е. Добре се адаптира. И се надяваме и годината да ни върви така със здрави и хубави бебета”, каза д-р Ирина Божинова от отделение "Неонатология" в Шейново.

В електронния регистър на ражданията за Йосиф ще бъде записано, че се е родил в 9:20, тежи 3 килограма и 600 грама и е висок 50 сантиметра. Ще се запише какво е било състоянието му през първата и петата минута, имената на лекаря и акушерката.

Достъп до регистъра в Шейново имат единствено две акушерки, които удостоверяват самоличността си чрез електронен подпис.

И през изминалата година медиците отчитат по-малко бебета и тенденция за повече цезарови сечения.

„Възрастта не е основният фактор. Това, че в предходните години честотата на оперативните раждания е била голяма, също допринася. След едно цезарово сечение много от майките не желаят да раждат нормално. И другата по честота е може би близнаците”, обяснява д-р Мадлен Китанова, началник "Родилна зала" в Шейново.

Регистърът дава възможност на експертите буквално да надникнат в отделението - как работят медиците, професионални ли са решенията им.

„Имаме показатели, които са доста добри. Знаете, че детската смъртност и майчината смъртност прогресивно намаляха през последните пет години и те се доближават до европейските”, заяви д-р Емилия Ташева от "Електронно здравеопазване" в Министерство на здравеопазването. В момента у нас умират малко над осем новородени от 1000 и шест - седем родилки на 100 хиляди.

Най-голяма полза от данните би имало при сравнение. Затова обобщени изводи можем да очакваме едва в началото на 2014-та, когато регистърът ще е съществувал две цели години.

Последвайте канала на

2521 1

Коментари 1

Добави коментар

2013.01.02 | 01:28

1
gorkite deca ne znaiat kade se namirat ujas

Добави коментар

Водещи новини