Равносметка: Над 1400 малки и средни фирми са фалирали през 2012 г.

  • 29 декември 2012 18:03

  • 6708
  • 22
Равносметка: Над 1400 малки и средни фирми са фалирали през 2012 г.
©

Равносметката за бизнеса - повече от 1400 малки и средни фирми са прекратили съществуването си от началото на годината.

Броят на освободените от този тип предприятия надхвърля 97 хиляди души.

Наричаме малките и средните фирми гръбнака на икономиката. Една от причините е, че създават 3/4 от заетостта в страната. Сред тях е и фирма, която през 2012-а навършва 20 години. Равносметката показва срив в оборотите с 50% за годината при нарастващи разходи за енергия и горива.

„Пазарите драстично се свиват по много причини. Хората, които купуват , намаляват като брой. Расте нелоялната конкуренция от нерегламентиран внос, да не кажа контрабанда. Все повече изпадаме в неплатежоспособност, в невъзможност да продадем стока, която сме произвели тук, в България, каза пред БТВ Валентин Петков от фирмата.

Според проучване на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия, финансови затруднения имат 70% от малките и средните фирми.

„97 хиляди души са освободени от МСП през годината. Причините са финансови затруднения, задлъжнялост, 2600 фирми са обявили несъстоятелност и това е изключително тревожно”, допълва и експертът Владимир Минев.

От началото на кризата до момента Валентин Петков е успявал да запази работните места във фирмата си, но не и тази година. През 2012-а съкращава 6 от общо 28 души.

„Това, че си отидоха кадри с подготовка, за които съжалявам, на мен ми пречи за бъдещото развитие. Да не говорим, че в момента дори не мисля за бъдещо развитие, а мисля за това как да оцелявам, а това вече е лошо”, допълва предприемачът.

Последвайте канала на

Десислава Станева
6708 22

Коментари 22

Добави коментар
k.q.

2013.01.18 | 17:21

18
Българи, няма ли да разберете, че подкрепата ви за Герб, или БСП, ще доведе до гибелта на българския народ? Това са един кръг долни боклуци, които в продължение на десетилетия обират народа. Докато ги търпим, такова ще е положението, ще грабят от бюджета– нашите пари, и ще ни използват за материал, а ние ще страдаме и няма да имаме пари за хляб. Когато народа се вдигне, и изхвърли всичките 240 боклуци от парламента, тогава има шанс за ново начало. Да бъдат изправени пред съд народен, и избора да им е- връщат заграбеното, или смърт !!! Жалкото е че в БГ остана едно стадо овце, всичките разумни българи напуснаха кораба "България" и оставиха роднините си да страдат и да са роби на 240-те изрода и тяхното обкръжение. Затова и изродите се възползват. Целта им е да оберат народа до последно. Това е ГЕНОЦИД спрямо БЪЛГАРСКИЯ НАРОД. БЪЛГАРИ, СЪБУДЕТЕ СЕ.
избягал далече, за да живее като бял човек

2013.05.09 | 09:59

22
Ей, ти се усети накрая! Геноцида към българите започна на 10 ноември '89. Всички правителства и партии след тази дата са отговорни за унищожаванета на българите! А най-виновни са самите българи, които търпят този геноцид. Прост народ - слаба държава!
az

2013.01.02 | 15:52

6
Gerb da gi izmetem nai dobre vikam az da gi pratim na bokluka
quazimodo

2013.01.29 | 15:22

21
Крадците, мошениците, мързеливците и комунягите не харесват истински лидери, какъвто е Бойко Борисов, защото при такъв лидер няма "гювеч" за такива боклуци, каквито са те.

2013.01.12 | 09:58

14
Това е в следствие на неграмотното управление на Държавата през всичките години на "Демокрацията". Сега комунистите пак ще се ударят в гърдите, как дребния и среден бизнес е просперирал по време на тяхното управление. Това ще е поредната лъжа, защото по време на тяхното и на тройната коалиция управление, целия бизнес в България се движеше благодарение на кредитите и строителството. Сездаде се една голяма пирамида, която нямаше как да не се срути. На това което се случва в момента, грамотните хора му казват "Прочистване на пазара". Всички фирми и фирмици, които нямат подкрепа Свише и не по-малко важно Грамотен мениджмънт ще фалират и ще изчезнат от пазара. Истината е и, че през последните години се нагледахме на всякакви "Каубои", които за много кратко време понаправиха по някой лев, качиха се на S класи, на големи черни джипове, някои от тях си купиха и самолети дори, но когато човек е глупав с колкото и пари да разполага, той много бързо ги губи. Когато човек реши да се занимава с какъвто и да било бизнес, най-важното е той да има пазар за продукта който ще произважда или съответно услугата която ще извършва. Случващото се на пазара е съвсем нормално и бъдете сигурни, че фалитите няма да спрът. Точно обратното, ще има още много фалити и можете да сте сигурни, че и доста от големите ще изгорят.

2013.01.23 | 10:35

20
И ДА НЕ СИ ЗАБРАВИШ РЕНТАТА ОТ ЗЕМИТЕ НА ДЕДО ТИ И НА ТАТО ТИ ЧЕ ДА ПЛАТИШ НЯКОЯ СМЕТКА

2013.01.12 | 12:17

15
КАКТО БЯХ ПИСАЛ ПРЕДИ ВРЕМЕ ИЗИБАХА НИ МАЙКАТА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ОБАЧЕ НИКОЙ НЕ ИСКА ДА СЕ ХВАНЕ ЗА ОРЪЖИЕТО А ИМАМЕ ТАКАВА ВЪЗМОЖНОСТ ... Я, ПО ДОБРЕ СИ ГЛЕДАЙТЕ ПРАЗНИЦИТЕ!!!НЕКА ДА ВИ ЕБЪТТТТТТТТТТТТТ И ДЕРЪЪЪТТТТТТТТТТТТ ОЩЕ ......МАЙНАТА ТИ СМОТАН НАРОДЕ, МАЙНАТА ТИ!
Пиночет

2013.01.23 | 10:35

19
Друже, точно това трябва да се направи, а не да се лае по форумите тук. Но, ние сме п..........тка народ и роби до девето коляно. Преди много години се изправих срещу директора на местоработата си, за да защитя колегите си и да се преборим за нещо в наш интерес. И знаеш ли какво стана?! Милите ми колеги се поддали на лъжата, че ще им увеличат заплатите, и те застанаха зад глупавия директор и ме уволниха дисциплинарно, въпреки че бях безпроблемен служител! Оттогава насам - никаква подкрепа и нищо не правя за сънародник или колега! Защото освен роби, ние сме и предатели!
Боби

2013.01.12 | 12:19

17
Кризата е само в България. Пазарите се били свили... Свили са се на Бойко шушоните. Данните се в пъти по-шокиращи. Истината е, че България я няма отдавна!...
za 21

2013.01.12 | 12:19

16
ти сериозно ли? надявам се да е някаква цинична ирония, но ако си сериозен - много зле за теб. премиерът бил отговорен единствено пред Бог..... а Бог ли го назначи на тоя пост? Бог ли ще му гласува на следващите избори? премиерът е отговорен пред нацията - и пред тия, които са гласували за него, и пред тия, които не искат той да е премиер. и не само премиерът - всеки депутат, министър, чиновник и всякаквъ боклук е отговорен пред гражданите. но докато има "граждани", които смятат, че премиерът, когото те са сложили на тоя пост, е отговорен единствено пред Бог.... е, докато има такива цървули, и премиерът, и всички боклуци около него ще си правят каквото поискат.
o&k

2012.12.30 | 10:46

1
Аэ каэвам какво е на практика действителното положение,пък ти си теоритиэирай на воля!

2013.01.12 | 09:56

13
"... в невъзможност да продадем стока, която сме произвели тук, в България". Аз се опитвам да купувам българска стока, но трудно намирам (не говоря само за хранителни продукти). Хората пазарят според способностите си, може би поради това пазара е наводнен от евтини китайски и индийски стоки. По-добре по-малко да се пазари, но да е местно производство, макар и по-скъпо. Така се осугуряват работни места, градовете също профитират от данъците и могат да благоустрояват и т.н.

2013.01.02 | 15:50

3
осугуряват=осигуряват
za Mitko

2013.01.12 | 09:54

12
не е сляп, друже - или е олигофрен, или е лично облагодетелстван от управлението на ГЕРБ - някой от новите "активни борци", номенклатура и родата им.... а всъщност нищо не пречи и двете да са вярни - хем да е от номенклатурата на новите комунисти ГЕРБ, хем да е олигофрен. това си е нормална, често срещана комбинация.
за 7

2013.01.11 | 18:22

11
Евала, друже! Направи забележка за правописа на единствения коментар, в който няма правописни грешки.... А по темата - много си "умен", няма що.... ГЕРБ карал бизнесмените да осигуряват работниците си.... затова всички са осигурени на минимална заплата. Проумей го - ГЕРБ мачка и бизнеса, и гражданите. Добре се чувстват само "вътрешните хора" и големите търговски предприятия - повечето от които не са български. Ама то ти ако имаше акъл да проумееш нещо, нямаше да говориш такива глупости....
Стоянов

2013.01.11 | 18:21

10
Фирми фалират навсякъде и това въобще не е новина - особено при тая свет.криза от 4 год.Я вижте кво става в Гърция и Испания. В Испания всеки 3ти е безработен - кво сте запищяли на умряло?Кво искате - навсякъде криза - само ние с просперитет- това само един безпросветен и тъп комунист може да го каже!Представям си кво щеше да бъде , ако бяхме преизбрали гейчето и рязания ,дет се разпределя с парите на държавата - спрени на 100%фондове , заменките щяха щяха да стигнат и до собствения ми двор, крадците батко и братко,гей Сергей и брат му, Румен Овч. и компания спирачка нямаше да имат, отвличанията щяха да продължат, а сега ги нямаааааа - ей това не могат да преглътнат крадците от БСП и ДПС! А за дежурните драскачи в това червено сайтче кво дакажем - безидейни псуващи коментарчета,като за сел!ска кръчма - те просто толкова си могат

Добави коментар

Водещи новини