Марио Монти готов да оглави центристка коалиция

  • 28 декември 2012 21:24

  • 700
  • 0
Марио Монти готов да оглави центристка коалиция
©

Италианският премиер в оставка Марио МонтиМарио Монти Марио Монти – италиански политик и икономист. Роден на 19 март 1943 г. във Варезе, северна заяви днес на пресконференция, че ще поведе коалиция от центристки партии, които споделят европейската ориентация и подкрепят реформистката му програма, на парламентарните избори, насрочени за 24-25 февруари догодина, предаде Ройтерс.

Изявлението на Монти изяснява позицията му за участие в предстоящия вот, след като той заяви в неделя, че може да прояви готовност да се пребори за втори мандат, ако някоя заслужаваща доверие политическа сила подкрепи реформистката му програма. "Традиционното разцепление между "лявото" и "дясното" има историческа и символична стойност за страната, но не откроява реалния съюз, от който Италия се нуждае - този, който се фокусира върху Европа и реформите," заяви Монти след като се срещна с центристки политици. Той каза, че е готов да приеме "да бъде назован като лидер на коалицията".

Монти, чиито статут на пожизнен сенатор означава, че не му се налага да се кандидатира за място в парламента, прогнозира, че центристката формация може да регистрира "значим резултат" на изборите през февруари.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
700 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини