Бащите, искащи равни родителски права: Съдът е женско царство

  • 26 декември 2012 08:07

  • 2237
  • 1
Бащите, искащи равни родителски права: Съдът е женско царство
© Getty Images/Guliver

„Децата имат нужда от бащите си по Коледа!” - това е мотото на шествие, което тръгва днес, в Деня на бащата, точно в 13 часа от площад "Народно събрание".

Инициативата е на фондация "Бащи за отговорно родителство", които ще бъдат облечени като Дядо Коледа. Целта е да се привлече вниманието към проблема на много деца, които не могат да са с бащите си по празниците заради „режима на лични отношения” след раздялата на родителите. Според протестиращите, които ще излязат днес на площада и част от тях гостуваха в сутрешния блок на Нова телевизия, е че съдът е женско царство. Те разказаха случай, при който бащата застава пред съдебен състав само от жени и те го питат: как смята, че ще се развие делото след като и трите са майки.

Един от бащите, които ще протестират е Васил Попов, той смята, че интересът на децата е да се виждат с татковците си.

Според Сашо Воденичаров при раздяла върху бащата се изсипват неща, за които дори и не подозира. "Майката е съветвана от приятелки и адвокати и е имало случаи, в които не съм виждал сина си, който е на 9 години, двадесет дни. Имаше сигнал за бомба в училището на детето ми и аз му звъня, а той не вдига,защото мама му е казала така, обясни още Воденичаров.

Васил Попов бе категоричен, че ограничаването на правата им пречи да си изпълняват задълженията. Съдебната практика е рестриктивна и не дава възможност за разширен режим на виждане, смята още той.

Протестиращите в костюми на Дядо Коледа смятат, че двамата родители трябва да имат равни права, защото настройването и това, че не се виждат с бащата рефлектира върху формиращото се съзнание и характер на малчугана.

Попитани как е уреден въпроса в Европа, бащите бяха категорични, че на места нещата са много по-уредени, но има и места, където им взимат и къщата и детето. 

Според статистика от Острова в тази връзка десетото най-популярно желание за Коледа на децата  е за баща. Списъкът обаче е оглавен от „братче или сестриче".

Последвайте канала на

2237 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
silvia

2014.09.18 | 13:55

1
imat da no ne i tezi koito ne gi tarsat s meseci i godini i v edin moment se setat 4e imat dete da go vzimat za 1 ili 2 dni i da mu palnat glavata s gluposti daite im piene i jeni i im gledaite saira

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини