Лиляна Павлова: Наливаме 2 млрд. лв. в строежи през 2013 г.

  • 25 декември 2012 06:52

  • 3218
  • 18
Лиляна Павлова: Наливаме 2 млрд. лв. в строежи през 2013 г.
©

Почти два милиарда лева ще се влеят в кръвоносната система на българския строителен бизнес през следващата година, заяви в интервю за БТА министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена.

Средствата са по линия на оперативна програма "Регионално развитие", по проекти, финансирани от Световната банка и от държавния бюджет. Това дава основание на министър Павлова да очаква през 2013 г. поне удвояване на ръста в строителния бранш спрямо тази година, нови временни и постоянни работни места в сектора. Софиянци продължават да са най-активни в желанието да обновят домовете си с европейски средства и само жителите на Смолян са им конкуренция по интерес.

С пари от оперативната програма ще може да се подобри енергийната ефективност на около 200 блока, а вече са подадени 140 заявления от цялата страна. Не е отпаднала идеята за създаването на гаранционен фонд в подкрепа на социално-слабите българи, които
нямат пари за саниране. На този етап искаме да напреднем с одобрението на бюджетите на тези, които вече са подали заявления
и да видим процента на хората, които изобщо не биха могли да платят съфинансирането за обновяването на жилищата, за да се
прецени кой да е инструментът, с който да ги подкрепим, каза министър Павлова. За следващия програмен период ще можем да
разчитаме на около 200 млн. лв. по новата оперативна програма за обновяване на жилищата, отбеляза тя.

Дали ще ни трябват още десет нови язовира, за да няма режим на вода, ще стане известно в края на януари, когато ще са готови първите анализи, част от мастер-плановете във водния сектор. Със сигурност обаче догодина започва строителството на два нови язовира и пречиствателни станции за питейна вода към тях.

От проучвания със съседите ни догодина ще стане ясно дали ще си ходим още по-лесно на гости с румънците по два нови моста. Строителството им според министър Павлова трябва да стане чрез публично-частно партньорство.

Последвайте канала на

Novini.bg
3218 18

Коментари 18

Добави коментар
безработен

2012.12.30 | 11:46

15
Гербераски крадливи, изроди, ще ви търпим още малко!
Galq

2012.12.30 | 11:47

18
Проблема е, че не само ГЕРБ краде. Който и да дойде на власт идва с цел да върши всичко за свои собствени облаги, а не за българския народ. Още преди ГЕРБ да дойде на власт станах свидетелka как пари отпуснати за сметище край Карлово изчезнаха в нечий джоб и в последсвие замразиха обекта поради липса на пари. Почти всички политици би трябвало да се подменят с такива, който наистина мислят за доброто на България. А това незнам как ще стане след като който веднъж се е добрал до властта стиска и не пуска. Оцветява се в синьо или червено, прави коалиции с преди това опозиционни партии. Изобщо пълен цирк от който народа страда.

2012.12.30 | 11:47

17
Парите ще ги налеете, но не в строежи, а в нечий джоб.
Ботуш-Каишев

2012.12.30 | 11:47

16
Говори се ,че камионите,които пренасят материалите били на Бойко-другите пари с комисионна и поради това се натиска за магистралите.На този всичко му е на далавера-затова не на ГЕРБ на изборите.На тия дето им се привиждаме на комунисти,не ние а вашата Мутра е бил такъв и не си е върнал партийната книжка,такава е и Цецка Цачева-партийна секретарка и Плявата и той...
експерт

2012.12.28 | 16:07

8
Аз съм пряк свидетел на професионализма на Павлова, в качеството ми на експерт по ОПРР. Започнал съм при предишното управление и мога да направя разлика. При тройната коалиция се наблягаше на програмирането и одобрението на оперативните програми, на синхронизацията на законодателството с това на ЕС във връзка с усвояването, но им куцаше изпълнението. Сякаш си казваха "абе те да одобрят програмите, пък после ще видим...", докато Павлова изчисти процеса на изпълнението - хем да има твърд контрол, хем да няма излишни процедури и бавене. И резултатът е налице - 1 млрд. разплатени и 2 млрд. договорирани, т.е. в изпълнение.
Буко Баламата

2012.12.30 | 11:46

14
Иди да се експертираш на село бе лешпер. Колко е надницата да хвалебствени слова. Искам и аз да се запиша. Онзи ден минах по автомагистрала "Люлин". Един сняг, едно застудяване и вече има дупки. Не помня станаха ли две години от както Фюрера е я откри предсрочно.

2012.12.30 | 11:45

12
Разплатени, хайде де ,ако бяха разплатени нямаше все да чакаме някакви пари ,които всеки момент щели да дойдат от КОХЕЗИОННИТЕ фондове ама дали..........
Редактор

2012.12.30 | 11:46

13
Лиляна Павлова: Оливаме се с 2 млрд. лв. в строежи и през 2013 год. - да пребъде великият водач и неговия обръч! За народа имам една добра и една лоша новина; ЛОШАТА - за храна ще останат само строителни отпадъци, ДОБРАТА - отпадъци ще има много, дори години след нашето управление.
?

2012.12.30 | 11:44

11
Кога ще спре обгазяването на Варна?Щом започне отопли телния сезон започват едни димки,мирише на пушек направо с противогаз да ходиш и е в центъра на града.....Това е от години и никой не повдига този вап рос.От тецовете ли е,от някакво производство ли е,но е нетърпимо...Говорим за велики неща,а най елементарно право нямамаме,да дишаме чист въздух....Хора моля ви ПОМОГНЕТЕ......
Кофражист

2012.12.29 | 20:56

10
И като ги налееш тези пари задникът ти ще стане още по-тлъст!
Патриот

2012.12.28 | 16:07

9
Герб са еднолична партия собственост на Мутрата ,а всичките им министри са деца на номенклатурчици,бащата на Мутрата също е бил в номенклатурата на милицията ,това е поредната мимикрия на БКП,уж десни .
НЕЛА

2012.12.28 | 16:06

5
ДОКОГА ТАЗИ ПИАНКА ЛИЛЯНА ПАВЛОВА ЩЕ НИ ЛЪЖИ. КОЛКО МАГИСТРАЛИ СТЕ ПОСТРОИЛИ /МА/ - 82 КИЛОМЕТРА, КАТО ЧАСТ ОТ МАГИСТРАЛА "ЛЮЛИН"-40% СА ОТ СТАРОТО ПРАВИТЕЛСТВО , ТРОЙНАТА КООЛИЦИЯ 122 КИЛОМЕТРА +40 % ОТ МАГИСТРАЛА "ЛЮЛИН". КОГА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ЩЕ КАЖЕ НЕЩО ВЯРНО, А НЕ ЛЪЖА.ТИ НАЛИ СИ ВНУЧКА НА ПАРТИЗАНИН ОТ ОТРЯД "ЧАВДАР" НАУЧЕНА СИ ДА ЛЪЖИШ - ОТ ДЯДО ТИ ВСЕКИ МОЖЕШЕ ДА СИ КУПИ ДИПЛОМА ЗА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ . ТИ НЕ СЕ РАЗЛИЧАВАШ ОТ ТВОЯ ВОЖД Б.Б.

2012.12.28 | 16:06

7
сабахи траверс долен колко ника имаш. Питам защо решихте комунетата преди избори, че сте строили магистрали, нали асфалт не се ядеше.
Чувам гласове..

2012.12.28 | 16:06

6
Абе мостове и язовири може да няма накрая, важното е лентичките да не свършат и да се приказва наедро! Жалки некадърници, още работа не свършили, но вече си ръкопляскат!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини