Според Сеул САЩ попадат в обсега на ракетата на Пхенян

  • 23 декември 2012 09:43

  • 1179
  • 1
Според Сеул САЩ попадат в обсега на ракетата на Пхенян
©

Неотдавнашното изстрелване на севернокорейска ракета може би е било тест на балистична ракета, с половин тонен заряд и с обсег от около 10 000 километра, твърди южнокорейската армия, цитирана от световните агенции.

Южнокорейските военни основават изводите си на анализ на частите от ракетата, паднали в морето и прибрани от южнокорейските военноморски сили. Анализираните части са били от горивния резервоар на ракетата, който е бил инсталиран на нейната първа степен.

Анализът, съчетан със симулационен процес, е показал, че ракетата може да лети на над 10 000 километра и да има заряд между 500 и 600 кг. Обсегът означава, че САЩ са в обхвата на ракетата, посочва Ройтерс.

Южнокорейските специалисти обаче не са могли да открият части от втората и третата степен на ракетата и така не са могли да установят дали тя е можела да влезе отново в атмосферата - ключов елемент в технологията на междуконтиненталните балистични ракети.

Отломките, намерени от южнокорейците, се състояли от осем алуминиеви и магнезиеви панели, заварени ръчно. Представител на южнокорейското министерство на отбраната твърди, че заварката е била груба и посочва, че подобен тип резервоари за токсични химически продукти са рядко използвани от силите с напреднали космически технологии.

Ракетното си изпитание Пхенян извърши на 12 декември, като твърдеше, че ракетата е извела в орбита спътник, който е изцяло за научни и граждански цели. Западът не вярва на това твърдение. Вчера севернокорейският лидер Ким Чен Ун призова севернокорейските учени и технолози да създадат по-мощни и големи ракети и да изведат повече спътници в орбита.

Последвайте канала на

БТА
1179 1

Коментари 1

Добави коментар
Wernher Von Braun

2012.12.23 | 22:54

1
Всички станаха разбирачи по ракетна техника! Заварките били груби - дрън дрън. Щом не се е взривила при старта или да падне в Япония, значи са я направили добре. Северокорейците бачкат и постигат резултати, а тук в БГ вече изстрелваме ракетите само с ластик! И то руските ракети свършиха и останаха само борови талпи да мятаме!

Добави коментар

Водещи новини