Столичани осиновили 1000 кучета

  • 22 декември 2012 10:02

  • 1142
  • 0
Столичани осиновили 1000 кучета
©

1000 кучета са осиновени през годината в София. Това съобщи кметът Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска след подписване на споразумение с „Четири лапи” за изграждане на нов кастрационен център в Банкя, предаде в. "Монитор".

400 от осиновените животни са били в общински приюти, а останалите са от кучкарници на „Помощ за животните”. 17 от прибраните в новия приют край Горни Богров имат свой дом. В кучкарника вече има 320 безстопанствени четириноги. Над 200 кучета има и в общинския приют в Сеславци.

„Един от начините за решаване на проблема е прибиране на агресивните кучета. Вторият е кастриране на бездомните и домашните кучета”, смята кметът. Фандъкова отбеляза, че общината работи от две години с фондация „Четири лапи”. Организацията е влязла в ромски квартали и е кастрирала кучета там. „Тази година това беше направено в район Панчарево, където кучетата живеят в дворовете”, отчете Фандъкова.

Преди няколко месеца градоначалникът обяви, че общината ще предостави терени на неправителствените организации, които искат да помогнат за решаване на наболелия проблем на София. Отзоваха се няколко организации, едната от които е „Четири лапи”. С решение на общинския съвет фондацията получи безвъзмездно едноетажна сграда и терен от почти 1600 кв. м в Банкя на ул. „ Ал. Стамболийски” 37. Там фондацията ще трябва да кастрира минимум 1200 кучета и котки.

„Разходите по оборудването, залавянето и кастрирането ще са за сметка на организацията”, обяви кметът. „Самото прибиране в приюти не решава проблема. Трябва да се намали репродуктивният фактор”, каза президентът и основател на „Четири лапи” Хелмут Дунглер. Според него, като се кастрира 70 – 80% от популацията, на улицата ще останат малък брой животни.

Общинският съвет даде безвъзмездно и на сдружението „Германско-българска помощ за животните” парцел от 2100 кв. м в кв. „Хладилника”. Там организацията ще трябва да обезпаразитява и кастрира минимум 50 кучета месечно.

Последвайте канала на

1142 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини