Външно с проблемни имоти

  • 22 декември 2012 09:20

  • 1538
  • 2
Външно с проблемни имоти
©

С цели 253 имота в България се разпорежда Министерството на външните работи, стана ясно от доклад за дейността му през 2011 г. на Сметната палата. Според него МВнР стопанисва 122 ведомствени жилища, 21 сгради и 110 терена, пише "Монитор".

Оказва се, че статутът на 84 от тези терени, простиращи се върху 368 589 кв. м, е неясен заради липсата на актове за собственост. По тази причина ведомството не плащало данъци и такси за тях.

70 от спорните имоти са прехвърлени на МВнР преди 10 г. от Изпълнителната агенция „Дипломатически имоти в страната”. Ползват ги чужди мисии у нас. През тази година софийската областна управа е успяла да състави актове за собственост на шест такива имота. Проблемни се оказват и 15 терена, върху които се простират дипломатически блокове на бившето БОДК.

Външно има проблеми и с 20 от своите квартири, ползвани не от негови служители. 12 от ведомствените апартаменти били купени в далечната 1991 г. от ползвателите им, но те не притежавали документ за собственост. За осем жилища МВнР е поискало от областната управа да бъдат принудително опразнени, но през тази година само две от тях били освободени от обитателите им.

Министерството е пропуснало да регистрира обаче по Закона за ДДС приходите си от наеми на отдадените на чужди мисии имоти и апартаментите, чийто размер е над 400 бона, въпреки изискването за това при оборот от 50 000 лв.

Междувременно почти 8 млн. лв. са влезли в касата на министерството от продажби на имоти в Германия и Мексико. МВнР се е разделило с един терен в Берлин, а за имотите в Бон купувачите са му броили над 4,5 млн. лв. Тяхната продажба бе съпроводена от решение на кабинета да закрие консулската ни служба в бившата германска столица и да разкрие такава във Франфуркт на Майн. Там държавата ни притежава 5-етажна бизнес сграда. От Външно изтъкнаха като основни мотиви за стъпките по преструктурирането на задграничните ни представителства наличието на политически и бизнес интереси и на български диаспори в съответните градове.

Имотите в Бон, които бяха изкарани на тезгяха, включваха три дипломатически блока. Идеята е те да бъдат превърнати в общежития за възрастни и младежи. За 6 от общо деветте ни имота в мексиканската столица пък МВнР е прибрало почти 3 млн. лв. Сред пуснатите за продажба имоти там бе бившият културно-информационен център. По-голямата част от прибраните от ведомството пари - 2,25 млн. лв., са от продажбата на апартаменти.

Същевременно се наложило 3,5 млн. лв. да бъдат отпуснати допълнително в края на 2011-а за издръжката на мисиите ни зад граница. По-голямата част от приходите в касата на МВнР в размер на 72 милиона са реализирани тъкмо от представителствата ни, които събират например пари от такси за издаване на визи.

222 бона е успяло да прибере министерството и от продажбата на 13 от общо 28-те му пуснати на търг поовехтели коли. Сред тях преобладаваха мерцедеси и беемвета, някои от които са навъртели едва 120 000 км. Първоначалната цена на возилата, към които нямало интерес, била смъкната с 20%. След разпродажбата в автопарка на МВнР са останали 47 автомобила.

Към 500 бона са раздадените през 2011 г. премии във Външно, а краткосрочните командировки на служителите му в чужбина са глътнали 2,3 млн. лв. 150 бона пък са заминали за обеди и сувенири за официални гости на страната ни, отчитат още одиторите.

Последвайте канала на

1538 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2012.12.23 | 19:26

2
Поовехтели мерцедеси и беемвета на 120 000 км !? Абе , пак някой прибра едни пари !
dragan

2012.12.23 | 19:26

1
Van6no e kato Vatre6noto-KO4INA

Добави коментар

Водещи новини