Внимание! Бум на кражби по празниците

  • 22 декември 2012 06:34

  • 4035
  • 8
Внимание! Бум на кражби по празниците
©

Част от домовите крадци се ориентират кое жилище да разбият по паркираната отпред кола.

Апашите от среден ранг разполагат с информатори във всеки квартал на столицата. Тяхната роля е да следят точно кой от съседите им е сменил автомобила с по-нов или има добре платена работа, съобщи началникът на група в сектор „Кражби” към СДВР Николай Петков, пише "Монитор".

Нов автомобил, дори и от нисък клас, на лизинг означава, че собственикът има постоянни доходи и вероятно ще има какво да се вземе. Обикновено агентите нямат умения да преодоляват ключалки, затова подават и информацията на бандитите. В замята получават процент от откраднатото или се договарят за твърда тарифа, когато са сигурни, че в жилището ще има голяма сума. Разследващи са попадали на случаи, когато информаторът играе ролята на отцепка, защото си познава района и знае откъде апашите могат да се измъкнал след това или да ги изненадат.

С приближаването на празниците за крадците идват дни с повече работа. Причината е, че част от жилищата в София се изпразват, защото собствениците предпочитат да посрещат Коледа и Нова година в чужбина, зимните ни курорти или в провинцията.

Крадци от среден ранг живеят ден за ден. Те не слагат настрани пари и не се съобразяват с неработните дни, така че вероятно и на празниците ще крадат, коментира Петков.

За разлика от професионалистите, които правят два - три големи удара за година, плячката от едно средностатистическо жилище за група от двама апаши е по 600 лева на човек. Толкова изкарват от един лаптоп, фотоапарат и 10 - 20 грама злато. „Може това да им е единственият случай за седмицата, а при наркозависимите тези пари им стигат точно за два дни, затова са принудени да го направят отново”, посочиха още разследващи. Според полицаите част от извършителите проверяват жилището, като минават оттам в различни часове от денонощието, за да видят дали свети. Скъпата врата с по-сложна ключалка също е послание към бандитите, че собственикът, щом може да си позволи да отдели средства за сигурността си, вероятно ще разполага и с техника вътре. Понякога апашите минават през деня, звънят и ако случайно някой отвори, казват, че търсят друг човек и са се объркали.

Според разследващи, една част от крадците ще посрещнат Новата година по курортите, но това не означава, че ще почиват.

„Тогава за тях ситуацията се улеснява, защото някои от клиентите на хотелите ще се веселят, а преодоляването на ключалките на стаите не е толкова трудно”, посочи още Николай Петков. За миналата година в новогодишната нощ в столицата не е имало нито едно разбито жилище, което показва, че повечето апаши не са били в София. Според запознати някои от вратите в хотелите, които са с магнитни карти, се отварят без да е необходима специална техника или умения.

Последвайте канала на

4035 8

Коментари 8

Добави коментар
!!!!!

2013.12.20 | 13:34

8
Мястото на пуйката в тавата е вакантно. Ножа е наточен.
:@

2012.12.23 | 23:10

7
Tuk sum, tuk sum, ti gotov li si za mene? 4e miji na snimkata taka, kato go vurja u mazeto i izvadim trionite i nojovete!!! krumovi zakoniiiii kurviii kradlivi elate pove4e!!!
сс

2012.12.23 | 23:10

6
хора хвана ли го такъв в къщи пускам му два в сърцето и един в главата после лопатата и на боровец .
ffdf

2012.12.22 | 16:14

5
купил съм си пистолет,екстра
...

2012.12.22 | 15:27

2
Той да не е тъпа мутра? Щом имаш пистолет ще отиде при съседа който не си е вкъщи..

2012.12.22 | 15:27

1
Файда няма колега,с тези шибани закони ще те пратят при Опитц,няма го закона за часната собственост той съществува само за богатите.
Ивох

2012.12.22 | 16:13

4
Мобилизирайте повече полицаи за празниците тогава, за какво плащаме данъци, да се чудят полицаите, в коя пряка да влезнат и да дремят в патрулката ли ?
pi4

2012.12.22 | 15:29

3
Хванем ли го, ше хвърчат уши!

Добави коментар

Водещи новини