Депутатите излизат във ваканция от 22 декември до 6 януари

  • 19 декември 2012 10:30

  • 721
  • 1
Депутатите излизат във ваканция от 22 декември до 6 януари
©

Депутатите излизат в коледна ваканция от 22 декември до 6 януари 2013 година. Новата сесия ще започне на 7 януари, реши парламентът с 97 гласа "за", 1- "против" и 8 въздържали се.

Според правилника ваканцията на Народното събрание трябваше да бъде от 22 декември до 10 януари догодина. Така първият работен ден трябваше да бъде 11 януари /петък /. Според вносителите от ГЕРБ обаче е нецелесъобразно депутатите да се събират само за едно заседание.

На днешното си заседание депутатите решиха проверката за незаконно придобито имущество да обхваща период от 10 години назад, а не, както досега, от 15 години. Парламентът прие на второ четене промени в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. Правата на държавата по този закон ще се погасяват с изтичането на 10-годишната давност. До стойността на имуществото, отнето с влязло в сила решение, държавата изплаща признатите по съдебен път парични задължения към пострадалите от престъплението. Когато стойността на отнетото имущество е по-малка от общата стойност на задълженията, пострадалите от престъпление се удовлетворяват съразмерно, гласуваха депутатите. Условията и редът за провеждане на цялата процедура се определят с наредба на министъра на правосъдието в тримесечен срок от влизането в сила на закона.

Народните избраници ратифицираха Конвенцията на Съвета на Европа относно изпиране, издирване, изземване и конфискация на облагите от престъпление и относно финансирането на тероризма. България е страна по Конвенцията на Съвета на Европа относно изпиране, издирване, изземване и конфискация на облагите от престъпление от 1990 г. През 2005 г. Съветът на Европа е предприел мерки за актуализиране и разширяване обхвата на съществуващата правна база. Новата Конвенция е първият международен акт, включващ в приложното си поле както предотвратяването, така и контрола на изпирането на пари и на финансирането на тероризма. Текстът е свързан с разбирането, че бързият достъп до финансова информация или до информация за активи, държани от престъпни организации, включително терористични групи, е ключът за успешни превантивни и репресивни мерки, и в крайна сметка, е най-добрият начин за спирането им. Конвенцията беше ратифицирана от парламента с резерви и декларации.

С 99 гласа "за" Народното събрание единодушно избра на поста генерален директор на БТА Максим Минчев. След гласуването той положи клетва пред парламента. Съгласно закона за БТА мандатът му е петгодишен с право да бъде преизбран за още пет години.

Последвайте канала на

БТА
721 1

Коментари 1

Добави коментар
Иван Георгиев

2012.12.19 | 18:13

1
Голяма част от българските депутати -направо можем да ги сравним с учениците от някое Помощно училище в България, които с нетърпение очакват да дойде ваканцията......

Добави коментар

Водещи новини