НЗОК ще плаща за ваксини и ин витро процедури

  • 18 декември 2012 18:36

  • 929
  • 0
НЗОК ще плаща за ваксини и ин витро процедури
©

Медицински дейности ще бъдат прехвърлени от Министерството на здравеопазването към Здравната каса, въпреки несъгласието на Лекарския съюз и отказа му да подпише Националния рамков договор.

На извънредно заседание парламентарната здравна комисия прие законовата промяна, която ще позволи от догодина Касата да плаща за ваксини, ин витро процедури и грижите в реанимация. От Българския лекарския съюз пък твърдят, че управляващите се оправдават с липсата на рамков договор и недоумяват защо се е наложила законовата поправка, съобщи БНР.

Законовата промяна не означава оспорване на договорното начало с лекарите, но се налага поради липсата на нов рамков договор, обясниха председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова и управителят на Здравната каса д-р Пламен Цеков.

Ние не може да поставим на риск функционирането на интензивните отделения, функционирането на програмата за ин-витро, загрижени за пациентите, които би трябвало да се обслужват от 1 януари, посочи Дариткова.

Ние имаме възможност през парламента да направим законови промени в Закона за здравното осигуряване и да ги включим от 1 януари в нашата дейност, подчерта Цеков.

Здравната каса може да финансира договорените при преговорите четири нови пътеки, една от които е тази за будна кома, коментира съветникът по договарянето на лекарския съюз д-р Димитър Петков.

Здравният министър Десислава Атанасова увери, че министерството ще плаща с трансфер към Касата грижите в реанимация за неосигурените.

Ин витро процедурите ще бъдат само за здравно осигурени жени от 1 януари и пациентите ще трябва да доказват с документи не само проблемите при зачеването, но и това, че са внесли здравните си вноски.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
929 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини