Едногодишно дете осъди Столична община

  • 18 декември 2012 18:11

  • 900
  • 0
Едногодишно дете осъди Столична община
©

Текстът в наредбата за приемане на деца в общинските ясли, обединени детски заведения и целодневни детски градини на територията на Столичната община, който предвижда да се дават три допълнителни точки на децата, чиито родители или баба и дядо работят в подобно общинско заведение, е дискриминационен. До това решение е стигнал на 11 ноември състав на административният съд на София, съобщиха от институцията днес.

Магистратите намират така посочения критерий за дискриминационен, тъй като "поставя в по-благоприятно положение определена група деца на базата на роднинска връзка с лице, заемащо определено обществено положение". Съдът е постановил правилото, гласувано с Решение № 381 на Столичния общински съвет от 23 юни 2011 г., да бъде отменено, пише "Дневник".

Делото пред административния съд на София е образувано по жалба на момченце, родено на 17 юни 2011 г., което е било представлявано в съда от родители си. При взимането на решението си, магистратите са взели предвид становището на отдел "Закрила на детето" в дирекцията за социално подпомагане, че с оглед осигуряване на възможност за нормално личностно развитие и социално утвърждаване на детето-жалбоподател е необходимо то да посещава детско заведение.

От административния съд не са приели за основателен аргумента на общината, че този текст е заложен в правилата за прием, за да се стимулира заетостта в сферата на образованието, предвид ниските заплати. Магистратите приемат, че може да има правила, които да "пресяват" кандидатите за общинските ясли и детски градини, когато желаещите да постъпят в тях са повече от местата, но те трябва да са обективни и да не поставят в неравностойно положение децата едно спрямо друго.

"Наличието на някаква привилегия би била оправдана при т.нар. "социални критерии", поради самото им естество, но не и по отношение на общите критерии, които следва да са еднакви по отношение на всички лица", се казва още в мотивите на съда. Решението на административния съд може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
900 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини