Депутатите се скараха заради забраната за тютюнопушене

  • 18 декември 2012 11:13

  • 1312
  • 0
Депутатите се скараха заради забраната за тютюнопушене
©

Депутати от икономическата парламентарна комисия  се скараха заради забраната за тютюнопушене.

Народният представител Емил Димитров от ГЕРБ заяви, че преди тежкото положение на бранша са правата на гражданите. „Никой няма право да бъде дискриминиран. Няма причина, при положение, че с предишния закон бяхме осигурили еднакво спазване на правата и на пушачи и на непушачи, да изкарваме пушачите навън на студа. След като сме осигурили еднакви условия, еднакви права на всички, забраната е крайна мярка, която дискриминират правата на пушачите”, каза депутатът.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай възрази срещу твърдението, че забраната дискриминира пушачите. За да се направите на интереси приехте закона за забрана за тютюнопушенето. Тогава не бяхте искрени, задраскахте всички инвестиции, които бизнеса беше направил, и сега след 6 месеца искате промяна. Според Аталай няма анализ на това как се е отразила забраната върху обществото. „Това предложение не е проблем на обществото, не е проблем на тютюнопроизводителите, не е проблем на ресторантьорите. Това е проблем на ГЕРБ – забъркахте една каша”, каза депутатът. „Ако приемете този текст, ние преди Нова година ще останем без министър-председател”, заяви Аталай.

Независимият депутат Стоян Иванов заяви, че няма последователност в политиката на правителството. Ако бяха направили анализ, щяха да затегнат режима по предишния закон, каза Иванов.

Народният представител Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за заяви, че няма конфликт на интереси и няма отношение към производството и търговията с цигари. Нинова се обяви за отпадане на забраната за пушене. По думите й нито с увеличения акциз на цигарите, нито с пълната забрана на тютюнопушене се е намалил броят на пушачите. „След забраната е намаляло пушенето с 3% на легални цигари. Целта и ефектът на този закон не се постига. Трябва да се съсредоточим върху превенция и програми за отказ от тютюнопушенето”, каза Нинова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1312 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини