Тръгнаха на лов за старите евтини телефони Nokia 1100 (видео)

  • 18 декември 2012 10:42

  • 5000
  • 0
Тръгнаха на лов за старите евтини телефони Nokia 1100 (видео)
©

Престъпници започнаха истински лов на старите евтини телефони Nokia 1100, които се произвеждат от 2003 г.

Специалисти по мобилни комуникации разказват, че цената на тези апарати, която по принцип не надвишава 100 евро като нов, сега достига няколко стотин и даже хиляди евро. Така например, наскоро беше засечена продажба на Nokia 1100 на баснословната цена от 25 000 евро. Този интерес към иначе неинтересните иначе телефони е предизвикан от особеностите на техния софтуер, обясняват специалисти.

Експерти по въпросите на безопасността обясняват, че Nokia 1100 вероятно могат да бъдат препрограмирани за чужд номер и след това да се използват за прихващане на еднократния код на банковата транзакция mTAN (mobile Transaction Authentication Number). В някои европейски страни банките изпращат на собственика на сметката такъв код с помощта на SMS, който след това се попълва в уеб форма за потвърждаване на операцията. Ако имат под ръка последователността на mTAN, хакерите теоретично могат първи да осъществят транзакцията и да опразнят сметката на потребителя.

Nokia е пуснала на пазара повече от 200 милиона телефона от серията 1100, но интерес за хакерите представляват само апаратите, произведени в завода в град Бохум, Германия.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5000 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини