Киберченгета разбили паролите на Стайко Стайков по захарната афера

  • 17 декември 2012 06:40

  • 5555
  • 0
Киберченгета разбили паролите на Стайко Стайков по захарната афера
©

Антимафиоти разбили паролите на мейлите на "Винпром Карнобат 1811", за да се докопат до тайната кореспонденция на "захарната банда" Стайко Стайков, пише Стандарт.

Така се добрали до доказателства, че лично 23-годишният син на алкохолния бос Миньо Стайков е изпращал от фирмените пощенски кутии всякакви документи, за да се осъществи измамата с ДДС. Сред тях били фалшиви фактури и товарителници за вноса на захар от Гърция, складирането му в София и фиктивния износ за Чехия. Стайков контролирал всички договори за доставки и цени на захарта.

Веднъж месечно привиквал тримата си съучастници в софийския офис на фирмата на бул. "Джеймс Баучер" 83, установили разследващите. Според прокуратурата Симеон Танев от Търговище се преместил в столицата и поел контрола върху стоковите наличности на захар в склада на основното дружество "Захарна индустрия" в кв. "Захарна фабрика". Той се води собственик на фирмата и е подписвал договори за доставка на сладката стока от Гърция, а след това пък я изнасял по документи към Чехия. За транспорта се грижел Веселин Ранчев. Добрин Добрев пък, който е собственик на консултантска фирма, отговарял за документалното оформяне на измамата - издавал фалшивите фактури, товарителниците с количествата захар и подавал отчетите към Националната агенция по приходите (НАП). Всички документи, чрез които фирмите доставяли захар на ниска цена, а след това "изнасяли" в ЕС скъпо се изготвяли в офис на ул. "Галичица" 34 в столичния кв. "Лозенец". По-късно документите с куриер се разнасяли до всички замесени в аферата дружества.

Стайков използвал само контролирани от него фирми за измамата. Внесената от Гърция захар уж продавал на пловдивската фирма "Зона Арадо" ЕООД и софийската "Саниела комерс" ЕООД. На практика обаче вместо да отиде в хангара на "Зона Арадо" в Първомай, поемала директно към складовете на "Захарна индустрия" в София. В същото време по документи тя се изнасяла за ЕС, а "петлетата" спестили 2,7 млн. от ДДС.

"Аз съм само отговорник на склада на "Захарна индустрия", следя какво влиза и какво излиза от него", заяви Симеон Танев в петък вечер в Специализирания съд, макар официално да се води собственик на фирмата. Той е баща на две деца, едното от които е тежко болно.

Не мога да избягам от съдбата си!, заяви в последната си дума пред съдията Танев. Въпреки че за детето му се изисквали ежеминутни грижи, Симеон остана в ареста за постоянно заедно с Веселин Ранчев и Добрин Добрев. Танев вече има влязла в сила условна присъда за данъчни измами. Добрин пък е в списъка на хората с 3 и повече висящи наказателни производства, заяви прокурорът по делото Йордан Грамов. "При една доставка на захар от Дубай стоката минава през 50 фирми, не виждам лошо в това. Да не би да излезе, че всички подлежат само на административни санкции, а не на наказателно преследване", заяви с ирония пък един от четиримата адвокати на "петлетата".

Последвайте канала на

Novini.bg
5555 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини