Япония и Китай вдигнаха изтребители заради спорните острови (обновена)

  • 13 декември 2012 09:08

  • 1739
  • 0
Япония и Китай вдигнаха изтребители заради спорните острови (обновена)
©

Японските ВВС вдигнаха във въздуха изтребители Ф-15 след като китайски самолет прелетя над спорните острови Сенкаку/Дяоюйдао, навлизайки в зона, която Япония смята за свое въздушно пространство, предаде ИТАР-ТАСС.

Главният секретар на японското правителство Осаму Фуджимура изрази "дълбоко съжаление" във връзка с инцидента и нарече действията на Пекин "нарушаване на суверенитета" на Япония. Това е първият подобен случай - по-рано Китай се ограничаваше само да праща патрулни катери в зоната, смятана от Япония за свои териториални води, отбелязва агенцията, като се позовава на министeрството на отбраната в Токио. По-късно японският премиер Йошихико Нода, нареди на съответните служби да засилят контрола върху оспорваните с Пекин необитаеми острови.

Япония включва островите Сенкаку в състава на територията си през 1895 г. Токио твърди, че са необитаеми и не са  принадлежали на никого. Пекин от своя страна заявява, че тези  територии са били превзети от Япония след войната с Китай и сега трябва да бъдат върнати

Последвайте канала на

БТА
1739 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини