Едва 9% от 18-годишните са със здрави зъби

  • 12 декември 2012 16:43

  • 3316
  • 0
Едва 9% от 18-годишните са със здрави зъби
©

По-малко от 9% от 18-годишните младежи са със здрави зъби, а по-малко от 1/3 от тях са със здрави венци. Това сочи официалното национално проучване на Българския зъболекарски съюз, цитирано от БНР.

Столицата е едно от населените места, в които децата са с най-развалени зъби.

Едва около 29% от децата на около 5-6 години нямат кариеси, сочи проучването на зъболекарите. Колкото повече растат децата, толкова повече положението им се влошава, обясни проф. Милена Пенева, национален консултант по детска дентална медицина. По думите й, 12-годишните деца, вместо да имат най-доброто здраве на зъбите, имат по-влошено състояние. С напредване на възрастта, след като не са взети никакви мерки, процентът на незасегнатите от кариес намалява непрекъснато с всяка година, докато се стигне до един процент от 8% здрави за цялата страна.

18-годишните не просто имат кариес. Те имат средно по шест развалени зъба, сочи проучването. Разликите по градове са големи, като един от най-засегнатите градове е София. Средно по 10 зъба с кариес имат младежите в столицата. Най-здрави са 18-годишните в Русе, Хасково, Плевен и Варна.

Също толкова сериозно е положението със здравето на венците. Само около 30% са младежите със здрави венци. В Благоевград този процент е 91 на сто, докато в Перник едва 0,5% от прегледаните младежи са били без заболяване на венците.

Според зъболекарите една от основните причини за заболяването е невъзможността да се обхванат в профилактика всички деца от най-ранна възраст, както и ниският интерес от страна на родителите към денталното здраве на децата им.

Последвайте канала на

3316 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини