Делян Добрев: С отстъпката за газа спестихме 300 млн. лв. на бизнеса

  • 11 декември 2012 10:02

  • 817
  • 1
Делян Добрев: С отстъпката за газа спестихме 300 млн. лв. на бизнеса
© Булфото

Ако цената на доставяния природен газ не беше намалена с 20%, през следващата година българският бизнес и българските потребители щяха да плащат с 300 млн. долара повече. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма, който участва на дискусия за цената на природния газ, организирана от в. „24 часа”. По думите на Добрев, намалението на цената на доставяния природен газ ще се отрази и на крайната цена на парното.

В новия договор между руското енергийно дружество „Газпром Експорт” и „Булгаргаз” цената на доставяния природен газ е с 20% по-ниска. „Булгаргаз” вече подадоха заявление в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), в което предлагат намаление на цената на газа за първото тримесечие на 2013 година с 9.3% - 660,64 лв, посочи енергийният министър. Той обясни, че предишната цена на газа е била 728,34 лв като в тази цена се отчита и намалението от 1 април 2012 година с 11%. Ако премахнем и това увеличение, „Булгаргаз” щеше да подаде заявление с цена на природния газ 817,69 лв за първите три месеца на следващата година, отбеляза Добрев и посочи, че консумацията на природен газ у нас е едва 3 млрд. кубични метра за година.

От първото тримесечие на следващата 2013 година България ще получава природен газ директно от „Газпром Експорт”, като до момента 98% от газа е доставян чрез посредници, обясни енергийният министър. Той коментира, че отстъпката от 20% на цената на газа ще се отрази и на местния добив, като той ще е с 35% по-евтин. Усилията на държавата са насочени и към увеличаване на местния добив, като за тази година се очаква той да е 490,1 млн. куб. метра. Благодарение на находището в Девинци, от което трябва да започне да се добива в средата на 2013 година, добитият местен газ трябва да достигне до 574,7 млн. кубика за следващата година, добави министър Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
817 1

Коментари 1

Добави коментар
nemane

2012.12.12 | 15:51

1
Не знам на кой бизнес спестявате пари? Знам, че цените постоянно растат от догодина пак тока. Знам, че сте пу... заспали, че нямате пари за:децата,майките,здравеопазването,науката, пенсионерите, по високи заплати и т.н. Знам че, се правите на благодетели, а всъщност убивате българите.

Добави коментар

Водещи новини