Албански бизнесмен прал парите си у нас

  • 06 юли 2011 18:27

  • 1325
  • 0
Албански бизнесмен прал парите си у нас
© Getty Images/Guliver Photos

Това съобщиха албанските власти, допълвайки, че са блокирали сметки на името на Али Евсен.

49-годишният бизнесмен е собственик на албанската авиокомпания "Албания еърлайнс". Евсен, египетският бизнесмен Хюсеин Салем и неговият син Халед Салем, близки на семейството на сваления египетски диктатор Хосни Мубарак, бяха арестувани в края на юни от испанската полиция по обвинение в "пране на пари, даване на подкупи и корупция".

Албанските власти са блокирали 36 сметки на името на Евсен или на името на неговата компания, в които се смята, че има повече от 3 млн. евро. Те потвърдиха, че тези пари, преди да попаднат в албанските банки, са били прани в Швейцария, България и Кипър.

Евсен е турчин по произход, но е станал албански гражданин, след като президентът Бамир Топи подписал съответния указ преди около година. Семейство Салем дълго време са били разследвани за злоупотреби при продажбата на газ на Израел, при което незаконно са придобили средства, които са вложили в банки в Испания.

Разследването е потвърдило, че собственикът на "Албания еърлайнс" е помогнал на Салем парите да бъдат прехвърлени в Египет. Съдът в Мадрид е пуснал Евсен под гаранция от 18 млн. евро, а Салем и неговият син са платили 30 млн. евро.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1325 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини